• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

H&M podbacio sa prodajom, odlazi im i izvršna direktorka: Akcije potonule značajno

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Helenu Helmerson, koja je četiri godine bila na poziciji CEO, zameniće Danijel Erver

  • 0
h&m Foto: Shutterstock

Akcije švedskog modnog trgovca, H&M, pale su danas 8% u 09:05 sati po londonskom vremenu, nakon što je kompanija objavila podatak o slabijoj prodaji i o iznenadnom odlasku svog izvršnog direktora.

Prodaja H&M bila je za 1% niža u 2023. u lokalnim valutama, a za 4% niža u odnosu na isti period prošle godine u četvrtom kvartalu, prenosi CNBC. Kompanija se borila da održi rast prodaje poslednjih godina usred sve veće konkurencije, kako od strane rivala - kao što je Zara u vlasništvu Inditeksa, tako i što se tiče onlajn prodavnica brze mode.

H&M je danas ponovio prethodnu poruku da se fokusira na "kontrolu troškova i profitabilnost". Operativni profit kompanije u celoj godini, koja se završava 30. novembra 2023, i više je nego udvostručen, dostigavši 14,5 milijardi švedskih kruna (1,4 milijarde dolara), u odnosu na 7,17 milijardi kruna godinu ranije.

Ali, operativna marža profita H&M-a u četvrtom kvartalu je pala ispod tržišnih očekivanja.

Zalihe evropskih trgovaca na malo su bile 1,2% manje u jutarnjoj trgovini. Takođe, u neočekivanoj promeni rukovodstva u H&M grupi, Helenu Helmerson, koja je četiri godine bila na poziciji izvršnog direktora, zameniće Danijel Erver.

U izjavi, Helmersson je rekla da se povlači iz kompanije sa „pomešanim osećanjima“ i da je ponosna na to kako je firma "upravljala pandemijom i geopolitičkim izazovima".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>