• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tužba koštala Ilona Maska 55,8 milijardi dolara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tužbu protiv Maska i njegovog ugovora o paketu primanja podneo je Ričard Torneta

  • 0
Ilon Mask Foto: Tanjug/AP

Sud u američkoj državi Delaver doneo je odluku da poništi ugovor o isplati 55,8 milijardi dolara koji je Ilon Mask potpisao 2018. sa svojom kompanijom za proizvodnju električnih vozila - Tesla.

Sudija Kejtlin Mekormik nazvala je ovu astronomsku kompenzaciju "nedokučivom sumom" koja "nije bila fer prema akcionarima" i rekla da je proces koji je doveo do odobrenja paketa koji je trebalo da dobije Mask - "duboko pogrešan". Ona je zaključila da ugovor treba da bude raskinut.

Tužbu protiv Maska i njegovog ugovora o paketu primanja podneo je Ričard Torneta, akcionar koji je tvrdio da "nagrada" koju je tražio Mask - treba da se sudski poništi, kao i da je tajkun preplaćen.

Ugovor o kompenzacionom  paketu koji je potpisan pre šest godina između Maska i Tesle bio je najveći ikada u istoriji američke ekonomije i pomogao je da se Mask učini najbogatijom osobom na svetu, javlja BBC.

Ilon Mask Tesla Foto: kovop / Shutterstock.com

Nakon objavljivanja presude, Tornetov advokat Greg Varalo rekao je da je to "dobar dan za dobre momke".

Za razliku od njega, Mask je bio ljut: "Nikada nemojte registrovati svoju kompaniju u državi Delaver. Preporučujem da se registrujete u Nevadi ili Teksasu ako više volite da akcionari odlučuju o stvarima", dodao je on.

Zatim je objavio anketu u kojoj je pitao svoje pratioce da li Tesla treba da "promeni državu osnivanja u Teksas, gde se nalazi fizičko sedište kompanije".

Ove godine akcije Tesle su izgubile više od 20 odsto vrednosti. Mask, koji poseduje 13 % akcija proizvođača električnih automobila,  nedavno je rekao da želi veći udeo u firmi.

Blumberg i Forbs procenili su njegovu neto vrednost na između 198 i 220 milijardi dolara u novembru 2023.

Teslin paket je povezao Maskovu nadoknadu sa postizanjem ciljeva: cenama akcija, profitabilnosti.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>