• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sećate se danske firme koja je svojim lekom napravila revoluciju? Udružuje se s Amerikancima

B. L.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vegovi je dizajniran za lečenje gojaznosti

  • 0
Wegovy, inekcija za skidanje kilaže Foto: Shutterstock

Početkom ove godine smo pisali o neverovatnom uspehu danske kompanije Novo Nordisk na kraju 2023, budući da je - u tom periodu - barem nakratko postala najvrednija u Evropi. Novo Nordisk, naime, ranije nije bio prepoznat kao "veliki igrač" u industriji lekova, a kamoli kao titan evropskog tržišta akcija, ali je skočio na sam vrh zbog svoje vrednosti procenjene na 428 milijardi dolara

Danska firma je tvorac leka Vegovi (Wegovy), dizajniranog za lečenje gojaznosti.

Najnovija vest je da je fabrika američke kompanije Katalent, u Indijani, počela da puni injekcije ovog leka. To je danas i potvrdio za Rojters izvršni direktor Novo Nordiska, Lars Fruegard Jorgensen.

Novo Nordisk je, navodi se, prinuđen da poveća proizvodnju leka Vegovi zbog velike potražnje, a fabrika u Indijani je treća eksterna lokacija koju je danska kompanija iznajmila u te svrhe. Ona je danas na svom sajtu objavila da je njena prodaja, izražena u danskim krunama, u 2023. godini porasla za 31 odsto međugodišnje na 232,3 milijarde danskih kruna (DKK).

Operativni profit Novo Nordiska je u istom periodu porastao za 37 odsto međugodišnje, na 102,6 milijarde danskih kruna.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>