• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bisljimi saopštio odluku o zvaničnoj valuti: Bez kazni od 1. februara, ali...

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bisljimi je rekao i da su privremene institucije zatražile od rukovodstva CB da uspostavi liniju komunikacije sa Narodnom bankom Srbije

  • 0
Novac evri keš novčanice Foto: Shutterstock

Potpredsednik vlade privremenih prištinskih institucija Besnik Bisljimi izjavio je da uredba Centralne banke u Prištini, koja će 1. februara da stupi na snagu "niti zabranjuje, niti dozvoljava, niti se bavi srpskim dinarom", kao i da će evro biti jedina valuta na Kosovu i Metohiji.

Na konferenciji za novinare u sredu, ponovio je da se „evro može koristiti kao zvanična valuta“. On je, međutim, rekao da kaznene mere neće početi od 1. februara, ali će biti ulaganja u informisanje građana Srbije.

Bisljimi je rekao da nova uredba CBK-a ima za cilj da zaštiti finansijski integritet i zaštiti potrošača i platni sistem. Bisljimi je dodao da "nijedan građanin nema razloga da se plaši sprovođenja nove uredbe CBK" prenosi Koha.

- Krajnji cilj uredbe je zaštita potrošača i platnog sistema na Kosovu. Predmet regulacije nije bila i nije zabrana opticaja bilo koje određene valute u zemlji, jer je ta tema regulisana Ustavom - rekao je Bisljimi na konferenciji za novinare, prenosi Telegrafi.

On je dodao da će se mehanizmi privremenih institucija koje nadgledaju ovu uredbu fokusirati na ulaganje u informacije i da će preduzeća na severu morati da se registruju i komercijalizuju. On je dodao da su poslovne banke dobile instrukcije da otvore filijale na severu.

Bisljimi je rekao i da su privremene institucije zatražile od rukovodstva CB da uspostavi liniju komunikacije sa Narodnom bankom Srbije kako bi se pronašli odgovarajući mehanizmi za sredstva koja dolaze iz Srbije, prenosi Koha.

Dodao je da primena uredbe ne znači zabranu transfera iz centralne Srbije, niti eventualne novčane kazne za držanje valute druge zemlje.

Kristofer Hil: Podržavam stav zemalja Kvinte o dinaru

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da podržava stav zemalja Kvinte o odlaganju odluke centralne banke u Prištini o upotrebi srpskog dinara na KiM, i istakao važnost formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), kao i važnost inicijative Otvoreni Balkan.

- Neće vas iznenaditi da kažem da podržavam izjavu ambasada zemalja Kvinte. Dijalog je platforma na kojoj se rešavaju problemi. Dijalog je veoma važan, i mislim da svi u ovom regionu gledaju ka dijalogu i žele da on uspe - rekao je Hil nakon posete gradonačelniku opštine Preševo Šćipriju Arifiju.

Na konferenciji za novinare, čiji je snimak objavio Arifi na svom Fejsbuku, Hil je istakao da je dijalog jedini način da dođe do normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

- Elementi za rešenje su nastolu, a veoma je važno da obe strane pokažu najveće poštovanje prema ljudima koji ih predstavljaju i prema posrednicima dijaloga. Rešavanjem problema kroz dijalog otvoriće se put ka EU za ovaj region, jer on pripada EU - rekao je Hil.

Istakao je ZSO treba da budu zasnovane na ''evropskom modelu'' i da obe strane imaju sreće što je posrednik u dijalogu neko poput specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

- Mislim da svi treba da ga podržimo. Da sam mislio da postoji bolje rešenje od ZSO, onda bih ga predložio, ali mislim da boljeg rešenja nema  rekao je on.

Američki ambasador je istakao da je zagovornik ideje Otvorenog Balkana, kao i koncepta regionalne saradnje.

- Ovde u Preševu, Otvoreni Balkan nije samo teorija ili koncept, već nešto što može da reši probleme građana. Ono što je najvažnije ljudima jesu investicije i ekonomski rast, a da bi se to postiglo, potrebno je krenuti od nivoa obrazovanja pa nadalje - rekao je Hil.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>