• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrvatski ministar odbrane: "Moramo da proizvodimo municiju i oružje ne samo za svoje potrebe, već i za izvoz"

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Anušić je u Briselu najavio jačanje oružanih snaga

  • 0
Hrvatska zastava Foto: Pixabay.com

Potpredsednik hrvatske Vlade i ministar odbrane Ivan Anušić izjavio je u Briselu da Hrvatska mora da počne da proizvodi municiju i oružje ne samo za svoje potrebe, već i za izvoz.

- Vojna industrija u celini mora početi da funkcioniše u skladu sa izazovima koji su pred nama. Zemlje EU, među njima i Hrvatska, moraju razvijati svoje proizvodne potencijale - rekao je Anušić.

Anušić je najavio jačanje oružanih snaga.

- Prvog dana kada sam preuzeo dužnost rekao sam da moramo jačati naše oružane snage, što i radimo kroz nabavku oružja, borbenih aviona itd., ali sve oružane snage počivaju na čoveku, vojniku koji mora biti zadovoljan i dobro plaćen za svoj posao - rekao je Anušić i najavio povećanje plata u Oružanim snagama koje, kako kaže, neće biti simbolično.

Najavio je takođe i poboljšanje nekih pravila koja bi trebalo da olakšaju vojnički život, a kao primere je naveo razmeštanje vojnika bliže svojim kućama, a to znači da neće morati da spavaju u kasarnama. Razmatra se i uvođenje beskamatnih stambenih kredita, olakšice kroz PDV i slično, rekao je Anušić, prenela je Hina.

Anušić, koji je juče u Briselu učestvovao na neformalnom sastanku ministara odbrane država članica EU, izjavio je da je Hrvatska do sada u Ukrajinu poslala vojnu pomoć u vrednosti 181 milion evra i dodao da će ta pomoć biti nastavljena u skladu sa mogućnostima zemlje.

- Hrvatska je do sada uputila vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti 181 milion evra i nastavljamo dalje da je šaljemo, koliko je to u našim mogućnostima - rekao je Anušić.

On je istakao da Hrvatska ispunjava i da će ispuniti ono što je obećala i najavila da će poslati u Ukrajinu. Izrazio je nadu da će sve zemlje članice EU ispuniti ono što je dogovoreno kada je reč o pomoći Ukrajini.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>