• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cene energije se "hlade": Moćni britanski div beleži pad godišnjeg profita

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Računi za domaćinstva su prvi put počeli da rastu nakon završetka karantina

  • 0
shell Foto: Shutterstock

Naftni i gasni gigant Šel (Shell) prijavio je manji godišnji profit zbog pada cena energije prošle godine. Profit je bio 28,2 milijarde dolara u 2023. godini, što je pad sa 39,9 milijardi dolara u 2022. godini (to je bila najveća zarada kompanije u njenoj 115-godišnjoj istoriji).

Energetske kompanije su ostvarile rekordnu zaradu kada su cene nafte i gasa porasle nakon ruske invazije na Ukrajinu, zbog straha vezanog za snabdevanje, piše BBC. Računi domaćinstava su se smanjili od 2022, ali su i dalje na visokom nivou.

Šel je rekao da je njegov profit za prošlu godinu rezultat nižih cena nafte i gasa, kao i manjeg obima trgovine i nižih marži za preradu, što je proces kada se sirova nafta, kao sirovina izvučena iz zemlje, pretvara u proizvod kao što je dizel.

Takođe, britanska multinacionalka dodaje da je 2023. godine došlo do većeg trgovanja tečnim prirodnim gasom (LNG). Naime, mnoge evropske zemlje okrenule su se LNG-u kao alternativnom izvoru energije, nakon što je Rusija prekinula isporuke prirodnog gasa u Evropu.

Kao rezultat toga, britanska kompanija je ostvarila profit od 7,3 milijarde dolara u poslednja tri meseca 2023, što je premašilo očekivanja analitičara, ali je ipak smanjen sa rekordnih 9,8 milijardi dolara u istom periodu prethodne godine. "

- Kako ulazimo u 2024. godinu, nastavljamo da pojednostavljujemo našu organizaciju, sa fokusom na isporuku veće vrednosti, sa manje emisija - rekao je Vael Savan, izvršni direktor Šela.

Sve u svemu, cene energenata su poslednjih godina znatno veće za domaćinstva i preduzeća, navodi dalje BBC. Računi su prvi put počeli da rastu nakon završetka karantina, ali su porasli u martu 2022. nakon što je izbijanje rata u Ukrajini dovelo do povećanja potražnje zbog zabrinutosti oko zaliha.

Cena sirove nafte Brent dostigla je skoro 128 dolara po barelu nakon invazije, ali je od tada pala i trenutno vredi oko 80 dolara. Cene gasa su, takođe, porasle, ali su pale sa svojih najviših nivoa.

Porast cena u 2022. doveo je do toga da sve energetske kompanije, uključujući Šel i BP, ostvare ogroman profit.

Kao odgovor na to, britanska vlada je uvela porez na neočekivani prihod – nazvan porez na dobit od energije. Šel je, inače, potvrdio da je platio 802 miliona dolara poreza na dobit u Velikoj Britaniji za 2022. godinu, ali je odbio da komentariše cifru plaćenu za prošlu godinu.

Portparolka kompanije je rekla da su platili 1,5 milijardi dolara ukupnog poreza u Velikoj Britaniji za 2023. godinu. Verovatno je da će brojka poreza na neočekivani prihod biti niža zbog pada profita Šela, dodaje BBC.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>