• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

NBS: "Ne može biti reči o dogovoru sa tzv. CBK, rešenje samo kroz politički dijalog"

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Potpredsednik vlade tzv. Kosova Besnik Bisljimi je izjavio u sredu da su privremene institucije zatražile od rukovodstva CB da uspostavi liniju komunikacije sa Narodnom bankom Srbije kako bi se pronašli odgovarajući mehanizmi za sredstva koja dolaze iz Srbije

  • 0
Narodna Banka Srbije Printskrin: Google Maps

Narodna banka Srbije poručila je danas da ne može biti reči o dogovoru tzv. Centralne banke Kosova sa NBS i da je jedino moguće insistiranje na političkom formatu razgovora, kao i da se to pitanje mora rešavati isključivo u okviru dijaloga na postojećem nivou.

NBS je tako odgovorila povodom poslednjih izjava predstavnika tzv. kosovske vlade i poručila da je neophodno bez odlaganja staviti van snage diskriminatorske, protivpravne i nečuvene mere koje su uvele Privremene institucije u Prištini, kako bi se omogućio nesmetani transport i distribucija dinara i sprečilo uskraćivanje elementarnih uslova za život srpskom stanovništvu na KiM.

- U vezi sa najnovijim jednostranim merama Privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji, kojima se direktno ugrožava egzistencija srpskog stanovništva na KiM, kroz sprečavanje unosa i korišćenja srpskog dinara na KiM za obavljanje gotovinskih platnih transakcija, a što praktično znači nemogućnost isplate zarada, penzija, socijalnih davanja i drugih prihoda srpskom stanovništvu u dinarima, NBS će u saradnji sa ostalim državnim institucijama preduzimati sve potrebne mere vodeći računa o interesima građana Srbije koji žive na KiM i posledicama koje primena Uredbe može imati na njihov opstanak - rečeno je Tanjugu u centralnoj banci Srbije.

NBS još jednom podseća da Privremene institucije samouprave na KiM ni u kom slučaju nisu ovlašćene da proklamuju evro (niti bilo koju drugu stranu valutu) jedinom dozvoljenom valutom na području KiM, niti evro može da predstavlja legalno sredstvo plaćanja na Kosovu i Metohiji, budući da je Narodna banka Srbije jedina nadležna emisiona institucija koja je ovlašćena da odlučuje o upotrebi dinara na celoj teritoriji Republike Srbije.

- Kada je reč o zvaničnoj valuti i zakonskom sredstvu plaćanja na Kosovu i Metohiji, važno je napomenuti da na Kosovu i Metohiji u ovom trenutku ne postoji nikakva druga zvanično uspostavljena valuta, niti je to evro, što potvrđuju i Evropska unija i Evropska centralna banka u svojim javno dostupnim informacija, jer evro ne mogu izdavati, niti uvesti kao valutu zemlje koje nisu članice Evropske unije i ne ispunjavaju 'kriterijume iz Mastrihta' za pristupanje zoni evra - naveli su iz NBS.

Potpredsednik vlade tzv. Kosova Besnik Bisljimi je izjavio u sredu da su privremene institucije zatražile od rukovodstva CB da uspostavi liniju komunikacije sa Narodnom bankom Srbije kako bi se pronašli odgovarajući mehanizmi za sredstva koja dolaze iz Srbije.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>