• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas počinje isplata uvećanih januarskih penzija: Kome prvo stiže novac?

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prosečna penzija će sa uvećanjem iznositi oko 45.775 dinara

  • 0
Penzija ilustracija, penzioneri, starost, starci, pare, novac, dinari Foto-ilustarcija: Foto: pixabay.com, A. Nalbantjan

Isplata januarskih penzija za korisnike iz kategorije samostalnih delatnosti uvećanih za 14, 8 odsto počinje danas, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Vojnim i poljoprivrednim penzionerima biće isplaćena 6. februara, zaposlenim penzionerima ležu 8, februara na kućnu adresu i na šalterima pošti, dok dva dana kasnije leže na tekući račun, a penzionerima iz Republike bivše SFRJ uvećana penzija će leći 9. februara.

Prosečna penzija će sa uvećanjem iznositi oko 45.775 dinara, odnosno oko 390 evra.

Sa januarskim povećanjem najniža penzija u Srbiji za korisnike iz kategorije zaposlenih i samostalnih delatnosti sada iznosi 24.987,67 dinara, a najviša za sve korisnike 230.145,48 dinara, navode iz PIO fonda. Uvećana je i vrednost opšteg boda koji utiče na visinu prvog obračuna penzije, a koji sada iznosi 1.345,88 dinara.

- Osim penzija, povećane su i naknade za negu i pomoć drugog lica i za telesno oštećenje, dok korisnicima starosne, prevremene starosne, invalidske i porodične penzije kojima visina prinadležnosti ne prelazi 51.618,14 dinara nastavljamo da isplaćujemo novčani iznos kao uvećanje uz penziju do pet odsto, u skladu sa uredbom Vlade Republike Srbije. I ova statistika najbolje pokazuje da se penzije nikada do sada nisu povećavale tako brzo i znatno iznad nivoa inflacije i sve to na zdravim osnovama. To je bilo moguće uraditi jer je Srbija danas jaka država koja brine o svim svojim građanima a posebno o najstarijima – istakao je direktor PIO fonda Relja Ognjenović.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>