• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stejt department: SAD se protive odluci PR o dinaru, odmah odložiti sprovođenje

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dodaju da je odluka privremenih prištinskih institucija u o srpskom dinaru objavljena "bez adekvatne pripreme ili konsultacija"

  • 1
Stejt Department zgrada  United States Department of State Foto: Shutterstock

SAD su duboko razoračane i protive se planovima Prištine da nastavi sprovođenje odluke o ograničenju unosa stranih valuta, uključujući srpski dinar, saopšteno je iz Stejt departmenta.

- Ponovo pozivamo da se sprovođenje ove odluke odmah odloži dok se ne uspostave zadovoljavajuće procedure u skladu sa evropskim standardima i dok stanovništvo ne bude dovoljno edukovano o tome kako će se tranzicioni period odvijati - poručio je portparol Stejt departmenta u saopštenju, navodeći da je odluka privremenih prištinskih institucija u o srpskom dinaru objavljena ''bez adekvatne pripreme ili konsultacija''.

On je istakao da je američka vlada zatražila od Prištine objašnjenje koji je neposredan problem trebalo da reši takva uredba i zbog čega je tako hitno doneta i istakao da na to nije bilo adekvatnog odgovora.

- Mnogi građani Kosova sada ne znaju kako će plaćati svoje račune ili primati penzije - poručio je portparol.

Istakao je da dobro upravljanje i dobro međunarodno partnerstvo zahtevaju odvajanje vremena za procenu posledica, slušanje različitih perspektiva i konsultacije sa drugima o izvodljivom rešenju.

- Posledica ove i sličnih jednostranih akcija ograničava mogućnosti SAD kao zagovornika Kosova u međunarodnoj areni - poručio je portparol Stejt departmenta.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    2. februar 2024 | 11:08

    Dobar i loš policajac.Nisam ni znao da su Šiptari veca sila od Amerike , neka ih onda zamene u SB

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>