• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tabaković: Srbija se ne može odreći dinara na KiM, reč je o protivpravnim merama

E. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Guverner NBS kaže da privremene prištinske institucije ni u kom slučaju nisu ovlašćene da proklamuju evro

  • 0
Banka, šalter, novčanik, menjačnica, novac, dinari Foto-montaža: Shutterstock, A. Nalbantjan

Guverner Narodne banke Srbije (NBS), Jorgovanka Tabaković, izjavila je da je odluka privremenih prištinskih institucija na Kosovu i Metohiji da ukinu upotrebu dinara preduzeta sa namerom pogoršanja sveukupnog položaja srpskog stanovništva i otežavanja elementarnih uslova za njihov život i rad na KIM.

Ona je u intervjuu za današnje Novosti rekla da se tu radi o diskriminatorskim i protivpravnim merama kojima se, kaže, "nasilno menja praksa obavljanja platnog prometa za lica čiji su izvori prihoda i poslovanja u dinarima", a koja je uspostavljena i funkcioniše više od 20 godina i kako je naglasila - ne postoje bilo kakve objektivne potrebe za izmenom te dosadašnje prakse.

- Zbog toga je te jednostrane mere neophodno bez odlaganja staviti van snage, jer će njihova primena nesumnjivo voditi eskalaciji problema na KIM i dodatnim pritiscima na već ugroženo srpsko stanovništvo - istakla je Tabaković.

Navela je da će NBS u saradnji sa ostalim državnim institucijama nastaviti da preduzima sve što je u njenoj moći da zaštiti interese građana Srbije koji žive u južnoj pokrajini i spreči posledice koje primena ove odluke može imati na njihov opstanak.

- Privremene prištinske institucije ni u kom slučaju nisu ovlašćene da proklamuju evro, niti bilo koju stranu valutu, jedinom dozvoljenom valutom, niti evro može da predstavlja legalno sredstvo plaćanja na KIM - kaže Tabaković.

Kada je reč o predlozima da Srbija sredstva građanima doznači u evrima, ona je ukazala da su ti predlozi pokušaj da se odnosi Beograda i Prištine predstave kao "navodno odnosi između dva državna subjekta", umesto kao odnosi centralnih i privremenih institucija autonomne pokrajine Srbije.

- Treba imati u vidu i da obavljanje platnog prometa u evrima, uplata zarada, penzija, socijalnih davanja iz budžeta Srbije, na račune institucija na KIM koje nisu licencirane i pod nadzorom NBS znači odustajanje od mogućnosti obavljanja platnog prometa u dinarima na teritoriji KIM, onemogućava kontrolu Srbije nad korišćenjem tih sredstava i daje neposredan pristup privremenim institucijama tim sredstvima, kao i mogućnost da ih u svakom trenutku blokiraju, zamrznu ili zloupotrebe - objasnila je Tabaković.

Ukazuje na to da se iz svih tih razloga pitanje finasiranja srpske zajednice i svih građana i subjekata koji svoje prihode ostvaruju u dinarima može isključivo rešavati uz insistiranje na političkom formatu razgovora, u okviru dijaloga na postojećem nivou.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>