• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbija svrstana među zemlje koje uspešno sprovode rodno odgovorno budžetiranje

E. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od sedam zamalja sa liste, pet zemalja su članice Evropske unije

  • 0
Ugovor muskarac žena posao Foto: Shutterstock

Međunarodne organizacije ocenile su Srbiju kao jednu od sedam zemalja koje uspešno sprovode rodno odgovorno budžetiranje, a tokom 2022. godine, naša zemlja je realizovala 24 aktivnosti, odnosno 44 odsto od ukupnog broja aktivnosti predviđenih Akcionim planom za sprovođenje Strategije za rodnu ravnopravnost, pokazuje izveštaj Državne revizorske institucije o svrsishodnosti poslovanja "Uspostavljanje rodno odgovornog budžetiranja u Srbiji".

Od sedam zamalja sa liste, pet zemalja su članice Evropske unije, rekao je predsednik Državne revizorske institucije (DRI) i generalni državni revizor Duško Pejović, na konferenciji za medije.

Zakon o budžetskom sistemu definisan je da rodno odgovorno budžetiranje (ROB) predstavlja uvođenje principa rodne ravnopravnosti u budžetski proces, što podrazumva rodnu analizu budžeta i restrukturiranje prihoda i rashoda, sa ciljem unapređenja rodne ravnopravnosti.

Pejović kaže da rezultati revizije ukazuju na to da je ova tema u početnom stadijumu - ne samo kod nas, već i u svetu.

- Pored svih nepravilnosti koje smo izneli, Ujedinjene nacije nas ipak svrstavaju među sedam zemalja koje uspešno sprovode rodno odgovorno budžetiranja što govori da je ova aktivnost na početku uspostavljanja - rekao je Pejović i dodao da se postavlja pitanje dokle su, po ovom pitanju, stigle članice EU s obzirom da su iza nas.

Ključna poruka iz Državne revizorske institucije jeste da, iako je Srbija ocenjena kao jedna od sedam zemalja koja uspešno sprovodi rodno odgovorno budžetiranje, potrebna je efikasnija implementacija rodne perspektive u budžetski proces.

Prvi zaključak revizije ukazuje na to da Srbija nema u potpunosti uspostavljen efikasan okvir za uvođenje rodne perspektive u budžetski proces, odnosno da nema mehanizama za implementaciju Strategije rodne ravnopravnosti. Potrebno je unaprediti informacioni sistem na nacionalnom nivou, kako bi se ubrazala konsolidacija robno odgovornog budžetiranja, dok je taj sistem na teritoriji AP Vojvodine već unapređen.

Podaci o primeni na lokalnom nivou govore da je primena kasnije počela, te da značajan broj jedinica lokalne samouprave još ne primenjuje ROB. Takođe, mnoge jedinice lokalne samouprave nemaju kapacitete za rodno odgovorno planiranje i budžetiranje. Revizijom je utvrđeno i da 35 odsto jedinica lokalnih samouprava radi rodnu statistiku, dok samo 10 odsto njih radi rodnu analizu.

DRI je Ministarstvu finansija dala preporuku da, uputstvom za izradu programskog budžeta, uredi za koje programske aktivnosti nije potrebno definisati rodno odgovorne ciljeve, da bliže definiše pojam resorne i sektorske rodne analize, kao i da definiše saradnju sa Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u oblasti izveštaja o učinku ROB u Srbiji.

Pejović je dodao da je potrebno da se rodno odgovorno budžetiranje integriše u sve faze budžetskog procesa, što uključuje pripremu prioritetnih oblasti finansiranja, kao i da se DRI trudi da ostane relevantna institucija, koja koristi našem društvu. Cilj revizije je bio da ispita da li su nadležni organi efikasno uspostavili rodno odgovorno budžetiranje uvođenjem principa rodne ravnopravnosti u budžetski proces.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>