• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Potpisan Aneks kolektivnog ugovora za Srbija Ziđin Koper: Prosečna plata biće 144.000 dinara

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka je podsetila da je od uspostavljanja strateškog partnerstva u nekadašnjem RTB Boru, Ziđin investirao oko 2,6 milijardi dolara

  • 0
Bor poplave kiša Ziđin Koper Foto: Tanjug/ Srbija Ziđin Koper/ M. Stojčev

Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović Handanović, i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković, prisustvovali su danas potpisivanju Aneksa kolektivnog ugovora između predstavnika Srbija Ziđin Koper i reprezentativnih sindikata u toj kompaniji.

- Jednu kompaniju ne čine samo bageri, kamioni i mehanizacija, već i ljudi, i drago mi je što sam danas prisustvovala potpisivanju Aneksa kolektivnog ugovora između predstavnika Srbija Ziđin Kopera i reprezentativnih sindikata u toj kompaniji. Plate blizu 6.200 zaposlenih u Srbija Ziđin Koper i pre dogovorenog povećanja bile su oko 45 odsto veće od proseka u Srbiji, a sa novom cenom osnovna zarada zaposlenih u kompaniji prosečna neto plata iznosiće oko 144.000 dinara. Ziđin ima velike ambicije kad je reč o povećanju proizvodnje, posebno sa rekonstruisanom topionicom, ali je jednako važno da to sve prate i zarade, adekvatan sistem nagrađivanja i bezbednost na radu. Snaga energetskih i rudarskih preduzeća je pre svega u njihovim zaposlenima, čije znanje, iskustvo i energija su prava pokretačka snaga kompanija - rekla je resorna ministarka.

Kako je naglasila, dodatno povećanje cene rada rezultat je i dobrog poslovanja kompanije, ali i socijalnog dijaloga, odnosno sporazuma između poslodavaca i sindikata, koji je postignut posle dva meseca pregovora, u kojima su posredovali i

predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Dodala je da će kao rezultat novih uslova u kolektivnom ugovoru biti povećane i uplate Srbija Ziđin Kopera u državni budžet po osnovu poreza i doprinosa na zarade, koje bi u 2024. godini trebao da iznose oko 6,4 milijardi dinara.

Đedović Handanović je podsetila da je od uspostavljanja strateškog partnerstva u nekadašnjem RTB Boru, Ziđin investirao oko 2,6 milijardi dolara. Takođe, kompanija je među prva tri izvoznika u Srbiji, a na ime raznih poreza i naknada uplatila je blizu 500 miliona dolara u budžet.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je prilikom potpisivanja naveo: "Ovo je značajan i veliki dan svakako za zaposlene u Srbija Ziđin Koper, za čitav Borski okrug, za Bor, Majdanpek, sve naše građane koji žive u tom delu države i ljude koji stiču svoj hleb sa sedam kora, kako se naziva rudarski hleb, onaj koji se zarađuje teškim, marljivim i odgovornim poslom, radom u rudniku".

Aneks kolektivnog ugovora ispred kompanije Srbija Ziđin Koper potpisao je generalni direktor Ću Guodžu, koji je naveo da kompanija osim redovnih zarada zaposlenima isplaćuje i druga primanja, kao što su otpremnina pri odlasku u penziju, razne nagrade i solidarna pomoć.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>