• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jandeks N.V. prodao biznis u Rusiji: Među kupcima je i fond u vlasništvu Lukoila

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najmanje 50 odsto od ugovorene sume biće isplaćeno u gotovini

  • 0
Jandeks N.V. Jandeks / Foto: Shutterstock

Holandski Jandeks N.V., koji je matična kompanija ruskog tehnološkog giganta Jandeks, objavila je danas da je postigla dogovor o izlasku iz Rusije i sa nekih međunarodnih tržišta po ceni od 475 milijardi rubalja, odnosno oko 4,85 milijardi evra.

Imovinu Jandeksa kupuje konzorcijum ruskih investitora među kojima je i fond koji je u vlasništvu energetske kompanije Lukoil, prenosi TASS.

Najmanje 50 odsto od ove sume biće isplaćeno u gotovini, navodi Jandeks N.V., koji će do 31. jula ove godine promeniti i ime, odnosno prestati sa korišćenjem brenda Jandeks.

Akcije firme su na Moskovskoj berzi reagovale padom na ovu vest, i to za devet odsto, prenosi Komersant, a kako navodi Rojters, ovaj dogovor znači da će firma Jandeks, poznata i kao "ruski Gugl", u potpunosti biti u ruskom vlasništvu i definitivno napustiti zapadne tehnolške krugove.

Tržišna vrednost Jandeksa se procenjuje na oko 9,5 milijardi evra i značajno je manja u odnosu na kraj 2021. godine, pre početka rata u Ukrajini, kada je iznosila 27,9 milijardi evra. Skoro 88 odsto vlasničke strukture Jandeksa je trenutno u slobodnom prometu, a među akcionarima kompanije su mnogi zapadni fondovi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>