• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Britiš petroleum" zabeležio veliki pad profita: Ali, usledilo je prijatno iznenađenje na berzi

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Britanski div je izgubio više od 13 milijardi dolara u samo jednoj godini

  • 0
oil rig, gas, nafta Foto: Shutterstock

Energetski gigant Britiš petroleum (BP) objavio je danas na svom vebsajtu da njegov profit za celu 2023. godinu iznosi 13,8 milijardi dolara, što predstavlja strmoglav pad u odnosu na rekordnih 27,7 milijardi dolara u 2022. godini.

Analitičari agencije LSEG su očekivali profit od 13,9 milijardi dolara, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Akcije BP su danas uprkos velikom padu profita porasle za šest odsto nakon što je naftni gigant ubrzao tempo otkupa akcija i povećao dividendu.

Britanska energetska kompanija je najavila da planira otkup akcija u vrednosti od 1,75 milijardi dolara pre nego što objavi rezultate za prvi kvartal i da u prvoj polovini godine želi da otkupi akcije za 3,5 milijardi dolara.

BP je takođe najavio dividendu po običnoj akciji od 7,27 centi za poslednja tri meseca 2023. godine, što je povećanje od 10 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Ovo su prvi rezultati koje je je BP objavio otkad je novi izvršni direktor postao Mari Aučinlos.

Prethodni šef, Bernard Luni, podneo je ostavku prošlog septembra nakon što je priznao da nije bio "potpuno transparentan" u vezi sa svojim prošlim ličnim odnosima u firmi.

Kritike pljušte

Ove rezultate BP je objavio u trenutku kada se kompanija suočava sa pritiscima i kritikama na račun strategije poslovanja.

Investiciona kompanija Bluebell Capital Partners je u pismu izvršnom direktoru Mari Aučinlosu insistirala da se pojačaju investicije u gorivo i gas a smanje investicije u zelenu energiju. Ovo pismo prvo je objavio Financial Times.

Đuzepe Bivona, parter i CIO Bluebell Capital Partners, izjavio je za CNBC jos u januaru da BP mora da razmotri korišćenje svog kapitala na "racionalniji način."

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>