• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odlazak u penziju nikada nije bio teži, ako ste Englezi: Zagovara se podizanje starosne granice na 71 godinu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Milijarde se ulažu da osiguraju zdravlje radnika preko 50 godina ne bi li što duže bili sposobni za rad

  • 0
radnik, gradjevinski radnik Foto: Shutterstock

Istraživanje koje se bavi dugovečnošću nacije kao i opadajućim natalitetom pokazuje da će starosna dob za penziju uskoro morati da poraste na 71. godinu života u Velikoj Britanji, prenosi Gardijan.

Trenutna starosna dob za penziju u Velikoj Britaniji je 66 godina i očekuje se da će porasti na 67 u periodu između 2026. i 2028. godine

Međutim, istraživanja pokazuju da ovo neće biti dovoljno, te da će osobe rođene posle aprila 1970. godine morati da rade do svoje 71. godine pre nego što steknu pravo na penziju.

Istraživanje pokazuje da veliki procenat radnika nije u mogućnosti da radi usled bolesti i stanja koja mogu biti preventibilna. U Engleskoj i Velsu, samo 50 odsto odraslih do sedamdeset godina starosti je sposobno za rad. Manjak radne snage i veliki deo populacije koji je ekonomski neaktivan, smanjuju fond kojim se plaćuju penzije.

Les Mejhju, autor izveštaja "Starosna dob za penziju i demografske promene" (State Pension Age and Demographic Change) navodi da će se starosna dob morati podići na 71 godinu ne bi li se održao status kvo broja radnika prema broju penzionera.

Prema Kancelariji za budžetsku odgovornost (Office for Budget Responsibility), benefiti za penzionere će vladu Velike Britanije koštati 136 milijardi funti u periodu 2023-24, od čega će 124 milijardi funti biti potrošeno na penzije.

Endru Skot, ekonomista i autor knjige "Stogodišnji život" navodi da fokus treba da se usmeri na prevenciju bolesti i opšteg lošeg zdravlja, ne samo u starijoj dobi nego tokom celog života radnika. Takođe misli da je povećanje starosne dobi za penziju loša politika kao i loš način da se poveća produktivnost ljudi.

Državni portparol navodi da će se država postarati da penzije ostanu održiva i fer baza prihoda budućih generacija. Takođe navodi da je država posvetila 70 miliona funti podrške radnicima preko 50 godina starosti u cilju poboljšanja stručnosti i zapošljavanja što je dovelo do zapošljavanja 54.000 radnika.

Plan "Povratak na posao" (Back to Work plan) koštao je državu 2.5 milijarde funti i namenjen je podršci radnicima da ostanu fizički spremni i pronađu posao. Dodatnih 14.1 miliona funti je odvojeno na zdravstvene usluge koje će pomoći ljudima da žive duže i zdravije živote.

Pad nataliteta, loše zdravlje populacije, posebno u postpandemijskom svetu, su faktori koji dramatično utiču na povećanje starosne dobi za penziju ne samo u Ujedinjenom Kraljevstvu nego i širom sveta.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>