• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Švedska okončala istragu sabotaže Severnog toka, predala dokaze Nemačkoj

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nemačka istraga o eksplozijama na gasovodima Severni tok 1 i 2 će se nastaviti uprkos odustajanju Šveđana

  • 0
Gasovod Severni tok 1 Foto: Gazprom / WillWest News ,Stefan Sauer / DPA / Profimedia

Švedsko javno tužilaštvo saopštilo je da će odustati od dalje istrage o eksplozijama na gasovodima Severni tok 1 i 2.

- Zaključak istrage je da Švedska nema nadležnost i da istragu stoga treba zatvoriti - navodi se u saopštenju švedskog tužilaštva, prenosi Rojters.

Da će švedsko javno tužilaštvo verovatno zatvoriti istragu sabotaže na gasovodima Severni tok 1 i 2 u Baltičkom moru, objavilo je juče nekoliko nemačkih medija, među kojima su listovi Cajt i Zidojče cajtung.

Švedski javni tužilac Mats Ljungkvist očigledno želi da zaustavi postupak, a evidentno je da švedske vlasti nisu uspele da identifikuju nijednog konkretnog osumnjičenog u svojoj zemlji, preneo je nemački ekonomski portal Viršaftsvohe.

Nemačka istraga o eksplozijama na gasovodima Severni tok 1 i 2 će se nastaviti uprkos odustajanju Šveđana, preneo je Rojters.

U septembru 2022. godine je zabeleženo nekoliko eksplozija u blizini ostrva Bornholm u Baltičkom moru, a nešto kasnije su otkrivena oštećenja na gasovodima Severni tok koji transportuju ruski gas u Nemačku. Potom su započete istrage u Švedskoj, Nemačkoj i Danskoj.

U novembru 2022. je Ljungkvist potvrdio sumnju da je u pitanju sabotaža nakon što su pronađeni ostaci eksploziva.

U zajedničkom pismu Savetu bezbednosti UN u leto 2023. ambasade Nemačke, Danske i Švedske napisale su da su istražitelji otkrili tragove eksploziva na sumnjivoj jedrilici.

Navodi se da je jedrilica korišćena za transport eksploziva korišćenog u sabotaži.

Severni tok, eksplozija, Eksplozija na gasovodu u Baltiku Foto: Tanjug/AP

Nemačka nastavlja istragu

Danska i Nemačka su pokrenule odvojene istrage, a Švedska je rekla da će proslediti svoje dokaze.

- U okviru ove pravne saradnje, uspeli smo da predamo materijal koji se može koristiti kao dokaz u nemačkoj istrazi - saopštilo je švedsko tužilaštvo.

Kancelarija nemačkog saveznog javnog tužioca saopštila je samo da je njegova istraga u toku, dok švedski tužioci nisu odmah odgovorili na zahteve za dodatnim komentarima.

Rusija je okrivila Sjedinjene Države, Britaniju i Ukrajinu za eksplozije koje su je u velikoj meri odsekle od unosnog evropskog tržišta. Te zemlje su negirale umešanost. Neki zapadni zvaničnici su rekli da su ruski vojni brodovi bili u tom području u vreme eksplozija, ali drugi su rekli da nema čvrstih dokaza koji bi umešali Rusiju, koji su nagoveštaj da stoji iza napada nazvali „apsurdnim“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u sredu da će Rusija sada gledati šta će Nemačka uraditi da istraži eksplozije.“Naravno, sada treba da vidimo kako će sama Nemačka reagovati na ovo, kao zemlja koja je mnogo izgubila u vezi sa ovim teroristički napad“, rekao je on.

Moskva se više puta žalila na nedostatak uvida u zapadne istrage. Ako ni Danska ni Nemačka ne pronađu ubedljive dokaze, misterija iza jednog od najznačajnijih akata sabotaže infrastrukture u modernoj istoriji mogla bi ostati nerešena navodi Rojters.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>