• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vesić: Uključićemo Institut "Mihajlo Pupin" u sve strateške projekte ministarstva

M. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Institut Mihajlo Pupin ima više od 500 zaposlenih inženjera i istraživača

  • 0
Goran Vesić, saobraćaj, gradnja Foto: MGSI/Predrag Mitić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao je danas Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji tog ministarstva sa Institutom "Mihajlo Pupin" u oblasti drumskog i železničkog saobraćaja i istakao da namerava taj institut da uključi u sve strateške projekte koje radi ministarstvo.

Vesić je, nakon potpisivanja sporazuma sa generalnim direktorom Instituta "Mihajlo Pupin" Nikolom Tomaševićem, naveo da Srbija šansu za razvoj privrede vidi i u nauci i da se zbog toga i realizuje projekat gradnje BIO4 Kampusa.

- Smatram da najvažnije projekte u našoj zemlji treba da rade naši instituti i naši ljudi. Zbog toga sam srećan što je treća institucija u koju sam došao Institut Mihajlo Pupin - rekao je ministar.

Kako je naveo, ovaj sporazum može predstavljati veliki posao za sam Institut.

- Radićemo i kada je u pitanju drumski saobraćaj i kada je u pitanju železnički, vodni takođe. Moja namera je da institut bude uključen u sve strateške projekte koje radi ministarstvo - poručio je Vesić.

Prvi takav projekat, kako je rekao, biće instaliranje naplate putarina na putevima prvog reda.

Vesić je dodao da će ovaj institut raditi i sa Telekomom Srbije na pretvaranju postojećih autoputeva u pametne autoputeve.

- Važno je da u trenucima kada Srbija gradi puteve i pruge 21. veka naša nauka to prati - rekao je Vesić.

On je rekao i da će se u budućnosti raditi na otvaranju sličnih i ojačavanju postojećih instituta.

Dodao je da Saobraćajni institut CIP nikada nije imao toliko projekata koliko ih ima danas.

Vesić je istakao da nas u budućnosti čeka primena novih, inovativnih rešenja u saobraćaju, što će ga učiniti bezbednijim za sve učesnike.

- Ove godine će se završiti 108 kilometara brze pruge do Subotice, što znači da ćemo u regionu biti zemlja sa najviše kilometara brze pruge, a pruga do Subotice biće gotova u martu ili aprilu - rekao je Vesić.

On je dodao da će zajedno sa Institutom raditi na izgradnji pruga prema Skoplju i Solunu, kao i rekonstrukciju postojećih regionalnih pruga.

- Završićemo skoro 487 kilometara novih autoputeva i brzih saobraćajnic - rekao je ministar.

Kako je naveo, ministarstvo je sa CIP-om nedavno radilo na projektu kako da se vozači ponašaju u tunelima, s obzirom da Srbija gradi sve više tunela u poslednje vreme.

Naglasio je da su "Putevi Srbije" završili agende za izgradnju 16 zelenih oaza, na kojima će biti između 80 i 320 elektropunjača.

Ministar je dodao da je u planu da se radi studija u kojima bi postojeći zaštitni plac na autoputevima pretvorili u solarne panele.

- Ono što je važno jeste da ćemo vam, uključivajući vas u velike projekte, omogućiti da steknete reference da radite i u svetu - poručio je ministar prisutnima i podsetio da su i izgradnji metroa uključene domaće kompanije i fakulteti.

Dodao je da je odvojeno više od dva miliona evra za izgradnju Centra za upravljanje autonomnim vozilima.

- Ove je vreme kada Srbija gradi infrastrukturu, kada uspeva da dostigne razvijenije zemlje - rekao je Vesić i istakao da će srpska nauka na ovaj način napraviti veliki iskorak.

- U tome vidim veliku ulogu Instituta Mihajlo Pupin i srećan sam što ovaj sporazum predstavlja početak toga, a kako će se to realizovati zavisi od vas iz instituta i od nas iz ministarstva - zaključio je Vesić.

Direktor Instituta Mihajlo Pupin Nikola Tomašević rekao je da ova institucija ima zadatak da jača i čuva ulogu istraživanja i razvoja u Srbiji, posebno u domenu informacionih tehnologija.

- Naš zadatak jeste da plasiramo domaći rezultat na tržište, zapravo da pripremimo naše inovativne tehnologije i usluge za potrebe javnog sektora i industrije, za realizaciju infrastrukturnih projekata, kako u Srbiji tako i u regionu - rekao je Tomašević.

Kako je naveo, ovaj institut pokazuje zapažene rezultate po pitanju transfera znanja ka krajnjem korisniku.

- Ovaj sporazum sa ministarstvom je od velikog značaja za institut. Mi zaista polažemo velike nade u saradnju sa ministarstvom u različitim oblastima, kao što su digitalizacija železnica i primena naprednih analitika, kao što je veštačka inteligencija - rekao je Tomašević.

On je istakao da je njihov zadatak da domaće znanje stave na raspolaganje svim građanima Srbije.

- Da bi se sve to sprovelo, moramo zajednički raditi na očuvanje domaće kompetentnosti, kao i kritične mase istraživača, među kojima je veliki broj mladih - rekao je Tomašević.

Institut Mihajlo Pupin ima više od 500 zaposlenih inženjera i istraživača.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>