• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li znate ko najviše robe izvozi u Sjedinjene Američke Države? Ne, nije Kina

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukupan američki trgovinski deficit u robama i uslugama iznosio je 773,4 milijarde dolara 2023, što je pad od 19 odsto u odnosu na 2022. godinu

  • 0
Logistika, luka, kontejneri, transport, špedicija Foto: Tanjug/AP

U protekle dve decenije, Sjedinjene Američke Države su uvezle više robe iz Kine nego bilo koja zemlja na svetu. Ti dani su sada prošlost.

Ako se zapitate - koja je zemlja trenutno najveći izvoznik u SAD - možda ćete se i iznenaditi: Prema novim trgovinskim podacima koje je u sredu objavilo Ministarstvo trgovine, u pitanju je - Meksiko!

Južni komšija Sjedinjenih Država poslao je prošle godine u tu zemlju robu u vrednosti od 475,6 milijardi dolara, što je povećanje od 5% u odnosu na 2022.

Istovremeno, Kina je u SAD prošle godine izvezla robu u vrednosti od 427,2 milijarde dolara, što je pad od 20% u odnosu na 2022.

U celini, ukupan američki trgovinski deficit u robama i uslugama (mera razlike između izvoza i uvoza) iznosio je 773,4 milijarde dolara prošle godine, što je pad od 19 odsto u odnosu na 2022.

To je najveći godišnji pad trgovinskog deficita od 2009. godine. Sveukupnom trendu je doprineo slabiji dolar koji je pojeftinio cenu američke robe u inostranstvu, rekao je Metju Martin, američki ekonomista u Oksford Ekonomiksu na društvenoj mreži X.

Bred Setser, ekonomista i viši saradnik u Savetu za spoljne poslove, sugerisao je u postu na istoj mreži da su carine koje je Trampova administracija uvela, negativno uticale na količinu robe koju SAD uvoze iz Kine.

U isto vreme, Amerikanci su smanjili kupovinu robe kao što je elektronika koja se masovno proizvodi u Kini, otkako su uska grla u lancu snabdevanja nakon pandemije kovida raščišćena. Umesto toga, potrošnja se povećala na poljima putovanja i zabave.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>