• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Turisti dolaze, Evropa je najposećeniji region u svetu: Sektor do kraja godine dostiže nivo pre pandemije?

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ova industrija se uspešno oporavlja, uprkos geopolitičkim previranjima poslednjih godina

  • 0
Turizam, putovanje Foto: Shutterstock

Međunarodni turizam će do kraja ove godine dostići nivo pre pandemije kovida, a početne procene ukazuju na rast od dva odsto u odnosu na 2019. godinu, navodi se u izveštaju Svetske trgovinske organizacije (UNWTO).

Prema prvom ovogodišnjem Turističkom barometru te agencije Ujedinjenih nacija, međunarodni turizam je 2023. godinu završio na 88 odsto u odnosu na nivo pre pandemije, sa procenom od 1,3 milijarde međunarodnih dolazaka.

Prihod od međunarodnog turizma u 2023. bio 1,4 milijarde dolara, što je na nivou od 93 odsto u odnosu na 2019. godinu kada je iznosio 1,5 milijardi dolara.

Najvažniji zaključci analize u izveštaju su da je Bliski istok predvodio oporavak u relativnom smislu kao jedini region koji je prevazišao nivoe pre pandemije u međunarodnim dolascima, i to za 22 odsto više nego u 2019. godini, saopštilo je Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede (HORES).

Zatim, Evropa je najposećeniji region na svetu, koja je dostigla 94 odsto nivoa iz 2019. godine, uz podršku unutar regionalne potražnje i putovanja iz Sjedinjenih Američkih Država.

Afrika je imala 96 odsto posetilaca u odnosu na period pre pandemije, a Amerika je dostigla 90 odsto, dok su Azija i Pacifik dostigli 65 odsto nivoa pre pandemije nakon ponovnog otvaranja nekoliko tržišta i destinacija.

Međutim, rezultati su različiti u zavisnosti od regiona, Južna Azija beleži oporavak od 87 odsto u odnosu na nivo iz 2019. godine, a severoistočna Azija oko 55 odsto.

Kako se navodi u saopštenju, dostupni podaci pokazuju da nekoliko destinacija, uključujući velike, razvijene destinacije, kao i male i one u nastajanju, pokazuju dvocifreni rast međunarodnih dolazaka u 2023. u poređenju sa 2019. godinom, a četiri podregiona su premašila potražnju iz 2019. - Južna Sredozemna Evropa, Karibi, Centralna Amerika i Severna Afrika.

Generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikašvili rekao je da najnoviji podaci naglašavaju otpornost i brz oporavak turizma, sa brojevima pre pandemije koji se očekuju do kraja 2024.

- Oporavak već ima značajan uticaj na ekonomiju, radna mesta, rast i mogućnosti za zajednice širom sveta. Ovi brojevi takođe podsećaju na kritični zadatak uključivanja održivosti u razvoj turizma - rekao je on.

Ukupni prihodi od izvoza od turizma, uključujući prevoz putnika, procenjeni su na 1,6 milijardi dolara u 2023. godini, što je skoro 95 odsto od 1,7 milijardi dolara zabeleženih u 2019. godini.

Prema UNWTO, međunarodni vazdušni kapaciteti i potražnja putnika oporavili su više od 90 odsto u odnosu pre pandemije do oktobra 2023, a globalne stope popunjenosti smeštajnih objekata dostigle su 65 odsto u novembru.

Kako se navodi u izveštaju, očekuje se da će turizam u Kini rasti u ovoj godini, zbog viznih olakšica i poboljšanih vazdušnih kapaciteta.

Očekuje se da će Evropa ponovo imati dobre rezultate 2024. godine, u martu će se Rumunija i Bugarska pridružiti šengenskoj zoni slobodnog kretanja, a Pariz će biti domaćin Letnjih olimpijskih igara u julu i avgustu.

Paris panorama, Francuska, Olimpijada, olimpijske igre 2024 Foto: Tanjug/AP

Ekonomske i geopolitičke prepreke i dalje predstavljaju značajne izazove za održivi oporavak međunarodnog turizma i nivo poverenja, kao i trajna inflacija, visoke kamatne stope, nestabilne cene nafte i poremećaji u trgovini, što sve može nastaviti da utiče na troškove transporta i smeštaja u 2024.

U tom kontekstu, očekuje se da će turisti sve više tražiti vrednost za novac i putovati bliže kući.

Nedostatak osoblja ostaje kritično pitanje, jer se turistička preduzeća suočavaju sa nedostatkom radne snage kako bi se izborila sa velikom potražnjom.

Sukobi na Bliskom istoku kao i druge rastuće geopolitičke tenzije, nastavljaju da utiču na turitička kretanja, dodaje se u izveštaju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>