• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je došao kraj decenijskom izobilju? "Efekat skidanja flastera" je iza nas, ali...

Vreme čitanja: oko 2 min.

U 2024. otkazi se dešavaju, ali smanjenim tempom, u etapama. S druge strane, zatvaranje startapa je učestalije u odnosu na lane

  • 0
Off The Charts-Cheaper Stocks Foto: Tanjug/AP

Ako je sudeći po procenama ekonomskih stručnjaka, "decenija izobilja" za mnoge tehnološke radnike je završena početkom 2023. godine, a više od 200.000 poslova je eliminisano u samo nekoliko meseci u najvećim kompanijama poput Amazona, Gugla, Mete i ostalih. Njihovo objašnjenje za masovna otpuštanja je da je, tokom pandemije, zapošljavan enorman broj radnika te da je sada došlo do "viška", ali i da moraju da smanje troškove poslovanja.

Prema praćenju TrueUp-a, prilikom talasa otpuštanja samo u januara 2023. nestalo je više od 108.000 tehnoloških poslova. Januar 2024. je izgledao kao "banja" u poređenju sa lanjskim, budući da je eliminisano manje od 45.000 radnih mesta, piše Biznis Insajder.

Oglasi za poslove u softverskom sektoru su, takođe, relativno "zdravi", što sugeriše da tehnološke firme i dalje zapošljavaju, iako istovremeno i otpuštaju radnike.

U prilog tome govori i podatak da je ovog januara uočen blagi porast oglasa za softverske poslove, u poređenju sa rezultatima s kraja 2023. Godina 2022. bila je još slabija, prema podacima koje je sastavio Met Hedberg, analitičar softvera u "RBC Capital Markets".

Ako vas sada, nakon ovih pozitivnih rezultata, pomalo bune prvi redovi ovog teksta, hajde da vidimo o čemu se radi. Zašto i dalje vlada mračan, negativniji osećaj u tehnološkoj industriji?

Notifikacije Foto: Vasin Lee / Shutterstock.com

Bolno, ali sporo

U 2024. firme nastavljaju da sprovode manje, ali kontinuirane rezove u poslovima, uz tzv. "zamrznuto" zapošljavanje ponegde. Takođe, ova godina ne donosi velike talase otkaza kao prethodna, pa se stiče utisak da je manje "bolna".

Dakle, nema "efekta povlačenja flastera", već se otpuštanje dešava u etapama.

Gugl je dobar primer za to. U januaru 2023. američki gigant je najavio 12.000 otpuštanja, dok se ove godine "rezanje" odnosilo na nekoliko stotina pozicija u potrošačkoj elektronici i nekoliko stotina u prodaji oglašavanja...

U januaru 2023. i Amazon je sproveo najveće rezove u svojoj istoriji, kada je otpustio 18.000 radnika. Nedavno, rezovi su bili manji i "konkretniji". Recimo, proteklih dana je nekoliko stotina radnika otpušteno iz sektora One Medical i Pharmacy, a sveprisutnija je i taktika "tihog otkaza" među zaposlenima.

Krajem 2022. godine, Meta je najavila smanjenje od 10.000 radnika, a ove godine sprovodi ciljane korake efikasnosti poput eliminacije upravljačkih slojeva. Nedavno je izvršni direktor Mark Zakerberg rekao da će ovaj pristup biti "trajni deo načina na koji će Meta poslovati ubuduće".

Sve je manje startapa

Osim otkaza koji "pljušte", trenutno se dešava i talas zatvaranja startapa.

Taj "cunami neuspeha" nije bio toliko izražen početkom 2023, dok su ove godine ta zatvaranja mnogo češća. Iako ne uključuju ogroman broj gubitaka radnih mesta, svakako unose nemire - kako osnivačima startapa koji se bore za opstanak, tako i investitorima koji gledaju kako njihov novac nestaje.

Dakle, stalni protok relativno loših vesti, zajedno sa komentarima nekih izvršnih direktora, sugerišu na to da ni ova godina, verovatno, "ne obećava".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>