• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sastali se Vesić i Staikuras: "Jača saradnja Srbije i Grčke"

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zajednički cilj je i uvođenje jedinstvene elektronske naplate putarine, do početka leta

  • 0
Vesić i Staikuras Foto: MGSI

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, danas je u Novom Sadu ugostio svog grčkog kolegu, ministra infrastrukture i transporta, Hristosa Staikurasa. Oni su u NS iz Beograda stigli vozom Soko i, kako je saopšteno, nastavili razgovore o mogućnostima za jačanje saradnje i prijateljskih veza dve zemlje.

Vesić je rekao da se uvek trudi da sastanke sa kolegama iz drugih zemalja ne održava samo u Beogradu, već da im pokaže i druge gradove, a Novi Sad je, kaže, poseban, jer su do njega zajedno došli brzim vozom. U Novom Sadu je Grku predstavljen i projekat brze pruge do Subotice.

- Pokazao sam mu zašto je šest miliona putnika izaralo da Sokolom putuje između Beograda i Novog Sada u poslednje dve godine, a predstavio sam mu i projekat nastavka gradnje još 108 kilometara brze pruge do Subotice, kojom će se od marta naredne godine iz Beograda stizati za svega sat i 12 minuta. To je sada nezamislivo i potpuno će promeneti život svih građana na trasi brze pruge i doprineti daljem ekonomskom razvoju - rekao je Vesić nakon sastanka.

Naveo je i da je sa Staikurasom razgovarao o saradnji srpskih i grčkih železnica i infrastrukturnom povezivanju dve zemlje, o čemu će biti više reči na sutrašnjem sastanku predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, i premijera Grčke, Kirjakosa Micotakisa.

Kako je dalje istaknuto, zajednički cilj je uvođenje jedinstvene elektronske naplate putarine, do početka leta, što će značiti brojnim građanima Srbije koji putuju u Grčku, ali i Grcima koji putuju kroz Srbiju.

Vesić i Staikuras Foto: MGSI

Vesić je zahvalio Vladi Grčke na principijelnoj podršci očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, podsećajući da je Grčka jedna od pet zemalja EU koja ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu.

- Zahvalni smo im na tome. Srbi i Grci su kroz istoriju delili zajedničku sudbinu i znamo da je Grčka zemlja na koju možemo uvek da se oslonimo, kao što i Grčka zna da Srbija ume da uzvrati i da će uvek biti uz njih. Dolaze teška vremena, i "mali" narodi moraju da budu zajedno, ako želimo da opstanemo u sve nestabilnijem svetu - poručio je Vesić, a ministar Staikuras je izrazio zadovoljstvo zbog posete Beogradu i Novom Sadu, ističući da je to prilika za unapređenje bilateralnih odnosa i saradnje od zajedničkog interesa, po svim pitanjima.

- Bilateralna saradnja je dobra i produktiva, ali može da bude dodatno unapređena u i ojačana u oblasti trasnporta i infrastrukture, koje pružaju odlučnu priliku za dalje jačanje saradnje - rekao je Staikuras, i Srbiji poželeo uspeh u organizaciji specijalne izložbe Ekspo 2027. godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>