• 20

Vreme čitanja: oko 1 min.

Premijerka Brnabić sutra nastavlja učešće na Svetskom samitu vlada

T. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Premijerka je započela prvi dan na Samitu bilateralnim sastancima sa stranim zvaničnicima

  • 20
Izborni štab SNS, izbori 2023 Foto: Marko Jovanović

Predsednica Vlade Ana Brnabić sutra nastavlja učešće na Svetskom sajmu vladu i očekuju je bilateralni sastanci sa zvaničnicima, kao i učešće na otvaranju Foruma vladinih usluga.

Ona će prisustvovati potpisivanju Memoranduma o razumevanju o saradnji u oblasti veštačke inteligencije između našeg Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Instituta za veštačku inteligenciju Srbije i emiratskog Saveta za istraživanje napredne tehnologije, koji će potpisati ministar Mihailo Jovanović i direktor Instituta Dubravko Ćulibrk i generalni sekretar Saveta Fejsal Al Banai.

Premijerka je započela prvi dan na Samitu bilateralnim sastancima sa stranim zvaničnicima.

Ona se prvo susrela sa emiratskim ministrom za veštačku inteligenciju Omarom Sultanom el Olamom, sa kojim je razgovarala o mogućnostima i potencijalu te tehnologije.

Razgovarala je i sa svojim egipatskim kolegom Mustafom Kemalom Madbulijem o mogućnostima zaključivanja sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje.

Brnabić je na marginama samita razgovarala i sa ministrom za toleranciju UAE šejkom Nahjanom Bin Mubarak Al Nahanom, premijerom Kube Manuelom Marerom Kruzom, kao i sa osnivačem Svetskog ekonomskog foruma Klausom Švabom.

Susrela se i sa generalnim sekretarom Organizacije za ekonomsku saradnju (OECD) Matijasom Kormanom.

Govorila je na panelu "Budućnost mobilnosti" gde je poručila da je železnica budućnost za mobilnost i da će Srbija nastaviti da ulaže u svoju železnicu, ali i navela šta sve Srbija čini na polju inovativnosti.

Posle panela je u izjavi medijima rekla da očekuje dolazak američkog novinara Takera Karlsona u Srbiju sredinom godine, sa kojim je razgovarala

na ceremoniji otvaranja Samita.

Brnabić je poručila i da je Srbija na vreme prepoznala značaj veštačke inteligencije.

Premijerka se susrela i sa direktorom MMF-a Kristalinom Georgievom, prilikom čega je navela da očekuje rast BDP-a Srbije od 3,5 odsto, kao i da je Georgieva pohvalila srpsku fiskalnu politiku.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Ana Brnabić posle glasanja spomenula suparnike

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    12. februar 2024 | 22:25

    Zaista me impresionira raznovrsnost međunarodnih organizacija i vlada koje su prisutne na ovom samitu. Ovaj događaj jasno ukazuje na to da Srbija nije samo lokalni igrač, već ima globalnu ulogu i značaj u međunarodnom kontekstu.

  • Dana

    12. februar 2024 | 21:39

    Ana uz tebe smo. Sila si, samo napred.

  • Kaja

    12. februar 2024 | 22:15

    Može doprineti jačanju ugleda zemlje i otvaranju novih mogućnosti za saradnju sa drugim državama.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>