• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od danas podnošenje zahteva za subvencije za kupovinu električnih vozila: Od 250 do 5.000 evra

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kupovinu mopeda i tricikala država subvencioniše sa 250 evra, motocikala, teških tricikala i četvorocikala sa 500 evra, a putnička i teretna vozila sa čak 5.000 evra

  • 0
Električni automobili, Tesla Foto: Nikola Tomić

Od danas mogu da se podnesu zahtevi za subvencije za kupovinu električnih vozila Ministarstvu zaštite životne sredine. Kupovinu mopeda i tricikala država subvencioniše sa 250 evra, motocikala, teških tricikala i četvorocikala sa 500 evra, a putnička i teretna vozila sa čak 5.000 evra, prenosi RTS.

Iako najjeftiniji električni automobil košta oko 27.000 evra, za kupovinu ima zainteresovanih.

“Mislim da bih ga kupio zato što je to budućnost, još uvek se premišljam. Ima tu i nekih problema“, kaže jedan građanin.

Zbog visoke cene, subvencije nisu dovoljne, smatraju građani u anketi, ali ima i onih koji očekuju da cene počnu da padaju.

Zahtevi mogu da se podnesu na pisarnicu ili poštom. Ovo je prva godina da nema pomoći za hibridna, već samo za električna vozila.

2.100 potpuno električnih automobila

Trenutno u Srbiji imamo 2.100 potpuno električnih automobila i praktično bez tih suvencija, bez podrške države, nije moguće omasoviti tu upotrebu ekološki prihvatljivih vozila. Tako je bilo i u državama Evropske unije“, rekao je Boris Ćorović, generalni sekretar "Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova".

Električni automobil jeste skup, ali stručnjaci napominju da je punjenje znatno jeftinije od benzina i dizela.

“Koliko kilovat časova vozilo uzme, toliko bi trebalo da se naplati. Međutim, u Srbiji to nije zakonski regulisano i potrebno je da se donese regulativa kako bi to moglo uspešno da se realizuje. U ovom trenutku naplaćuje se po vremenu provedenom na punjaču i to košta oko 2.000 do 3.000 dinara“, ističe stručnjak za e-mobility Filip Mitrović.

Punjenje u EU traje oko 20 minuta, a kod nas i duplo duže.

130 javnih punjača u Srbiji

U Srbiji ima oko 130 javnih punjača. Ipak, za nepune dve godine punjače moraju da imaju i sve benzinske pumpe na državnim putevima.

U toku je i tender za preuređenje 16 odmarališta duž auto-puteva u "zelene stanice".

“Na svakoj toj zelenoj stanici bi trebalo da bude instalirano 5 brzih DC punjača a svaki punjač da ima po dva priključna mesta. Tako da bi trebalo kada se završi taj tender i izabere najpovoljniji ponuđač da Srbija dobije još 160 brzih DC punjača poreda auto-puteva“, objašnjava Boris Ćorović.

Propisi Evropske unije nalažu da na 60 km auto-puta mora da se postavi punjač za električna vozila.

(Telegraf.rs)

Video: Krkobabić: Uskoro novi konkurs za kupovinu kuća na selu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>