• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najbogatija žena u istočnoj Evropi: Muž joj poginuo, sve je nasledila, pa okrenula leđa njegovim saradnicima

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Živi tajnovito, ovo je jedna od njenih retkih slika

  • 0
Renata Kellnerova, Renáta Kellnerová Foto: Sidorják Martin / ČTK / Profimedia

Ako izgovorite ime Renate Kelner (na slici sa maskom preko usta), ono vam neće zazvučati poznato kao ime bilo koje estradne ličnosti, muzičke ili filmske zvezde ili zvezdice sa ovih, pa i evropskih prostora. Ali njoj to i ne treba: Ona je milijarder.

Njeno ime nećete naći ni na top-listi 10 najbogatijih žena na svetu (iako je za naše pojmove nezamislivo bogata - “teška” je više od 11,8 milijardi dolara kada govorimo o ličnom bogatstvu, a zajedno sa svojom decom raspolaže sa više od 43 milijarde dolara).

Ime Renate Kelner ne možete pronaći u blizini reči “skandal”, “neverovatno” ili “šokantno”. Nje nema u takvim vestima, niti na mestima koja se povezuju s tabloidima i kvazi-džet-setom.

Renata je bila supruga Petra Kelnera, najbogatijeg čoveka Istočne Evrope, koji je poginuo u helikopterskom udesu 27. marta 2021. iznad glečera Nok na Aljasci (SAD).

Petr Kellner Petr Kelner; Foto: Tanjug/AP

U Kelnerovom vlasništvu nalazilo se carstvo e-trgovine, finansijskih usluga, medija i telekomunikacija. Nakon njegove pogibije, mnogi su predviđali sumornu budućnost kompanije koju je Kelner stvorio.

Danas je situacija potpuno drugačija i više niko ne sumnja: Renata Kelner nije prihvatila da bude žrtva, već je preuzela vodeću ulogu. I ne samo da je uspela da očuva porodicu na okupu i biznis na mestu, već je uspela i da ga unapredi.

Renata Kelnerova je danas na čelu imperije čije je sedište u Pragu, a koje u 25 zemalja sveta upošljava 61.000 ljudi, ima privatne televizijske stanice u šest zemalja Istočne Evrope, jednu od najvećih telefonskih kompanija u Češkoj, regionalne poslove... Sve to čini njenu firmu-džina  vrednu 43 milijarde dolara, navodi Blumberg a prenosi portal BNN.

Firma je osnovana ranih 1990-ih. Tada je Čehoslovačka počela da prodaje državnu imovinu, a Kelner je osnovao fond za kupovinu vlasništva u 202 kompanije. Takav potez je bio izrazito lukrativan: vrlo brzo je došao na sam vrh liste bogataša u svojoj zemlji, da bi potom postao i najbogatiji u Istočnoj Evropi. Svojih 20 odsto udela u vlasništvu najvećeg češkog osiguravavjućeg društva (Ceski Pojistovno) prodao je italijanskom Generaliju za 3,3 milijarde dolara i 2013 krenuo još agresivnije na istočna tržišta: u Rusiju i Kinu.

Za sve to vreme, njegova supruga je radila u porodičnoj fondaciji koja je donirala skoro 90 miliona evra u stipendijama i socijalnim projektima.

Kada je Kelner poginuo, njegova supruga je napravila oštar zaokret u poslovanju kompanije.

Stabilnost kompanije bila je prioritet: Svuda u svetu kada dođe do smrti vlasnika (naročito iznenadne) - kompanija posrne. Kelnerova nije mogla da sebi priušti da ostavština njenog muža doživi neslavnu sudbinu.

“Prvi prioritet bio je osigurati stabilnost kompanije, a onda ponovo krenuti s razvojem posla. Shvatila sam da je moj zadatak da pripremim našu decu da imaju mogućnost da jednog dana sami preuzmu vođstvo grupe”, rekla je Renata.

Od grupe koja je ozbiljno širila na tržištima Rusije i Kine, Renata okreće biznis ka Zapadu. Istovremeno, razilazi se sa nekim od bliskih saradnika svog pokojnog muža i menja izvršnog direktora novim čovekom.

Baš kao i njen pokojni suprug, Kelnerova se ne pojavljuje previše u javnosti i pomno čuva privatnost svoje porodice. Od njene tri ćerke, jedina koja ima javni profil je Ana, 27-godišnja jahačica koja se takmičila na Letnjim olimpijskim igrama 2020. u Tokiju.

PPF group, nna Kellnerová Ćerka Renate Kelner; Foto: Michal Protivanský/CNC / CNC / Profimedia

Kelnerova ne otkriva konkretne ciljeve ulaganja koje njena kompanija ima ili bi mogla imati.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>