• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stiže nam Dan državnosti, da li birate veću zaradu ili "mini" odmor? Pred vama su ove opcije (ANKETA)

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

15. i 16. februar se praznuju neradno, ali ipak će biti i onih koji će ove dane provesti u radu

  • 3
odmor, rad, dan državnosti, februar, sretenje Ilustracija: Freepik/Schutterstock

Sretenje, odnosno Dan državnosti, obeležava se 15. i 16. februara neradno, a ove godine pada u četvrtak i petak. To znači da će neki imati mini odmor, dok će oni koji rade ostvariti pravo na "uvećanu" zaradu. Za šta ste se vi opredelili? Pred vama su dve opcije.

I dok se zvanično ova dva dana praznuju neradno, ipak će ga neki provesti u radu. Ranije danas objavili smo detaljno radno vreme prodavnica i objekata tokom dva dana praznika.

Da li ćete raditi ili ipak odmarati - najviše zavisi od poslodavca. Recimo, ako radite kod poslodavca koji je fleksibilan po ovom pitanju, pred vama će biti odluka da li želite ove dana da odmorite ili provedete u radu. U oba slučaja - važno je da znate vaša prava.

Ako se odlučite za prvu opciju, pred vama je odmor od četiri dana, što je dovoljno da malo predahnete. Ipak, ako se odlučite za rad, ili prosto ne postoji mogućnost da uzmete slobodne dane kod vašeg poslodavca - ne zaboravite da imate pravo na "duplu" dnevnicu.

Kako ćete provesti 15. i 16. februar?

Glasajte

Zakonom o radu, svi koji rade na dan praznika, koji se praznuje neradno, ima pravo na uvećanu zaradu i to najmanje 110 odsto od osnovice za rad na dan praznika.

Praktično, to znači da ako radite oba dana praznika, "ispašće kao da ste radili četiri".

Prema Zakonu se dodaje i da, ako su se istovremeno stekli uslovi po više osnova (rad noću, prekovremeni rad...) utvrđenih u stavu 1. pomenutog člana, procenat uvećane zarade ne može biti niži od zbira procenata po svakom od osnova uvećanja.

Neradni dani u 2024. godini

Nakon obeležavanja Dana državnosti čeka nas još sedam neradnih dana u ovoj godini. Prvi sledeći neradni dani su u vreme obeležavanja Praznika rada, 1. i 2. maja, koji se ove godine spajaju sa Uskršnjim praznicima, pa ćemo tada imati čak šest spojenih neradnih dana. I pred kraj godine očekuje nas Dan primirja u Prvom svetskom ratu, koji pada 11. novembra i takođe se praznuje neradno.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    13. februar 2024 | 20:33

    Ja sam privatnik, kod mene se radi, isplata dupla, po zakonu. Ko neće - nema povećanja plate godinu dana. Pa nek traže dalje, prodavaca koliko hoćeš, plata 100.000 ne baš.

  • Ccc

    14. februar 2024 | 10:19

    Radim u trgovini. Neradan dan mi tarifiraju kao slobodan dan. Dakle, ne dobijam ništa. Pošteno bi bilo da dobijem uvećanu dnevnicu ili da ne radim taj dan, pošto je neradan dan, a da regularan slobodan dan imam neki drugi dan u nedelji. Međutim, ne, ja regularan slobodan dan dobijem na dan praznika, tako da praktično ne dobijem ništa. Hvala državi Srbiji koja je nama trgovcima omogućila da radimo za bedne plate, mimo svih zakona.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>