• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za podršku regionalnog rasta u ovoj godini opredeljeno 315 miliona dinara: Evo kakvi projekti se traže

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pravo na korišćenje sredstava za sufinansiranje imaju jedna ili više jedinice lokalnih samouprava (JLS) i akreditovane regionalne razvojne agencije (ARRA) ili samostalno JLS koje zajednički učestvuju u izradi razvojnih dokumenata na nivou JLS i regionalnih oblasti

  • 0
Zgrada Vlada Srbije Nemanjina Foto: Shutterstock

Na sednici Vlade usvojena je Uredba o utvrđivanju Programa podsticanja regionalnog rasta u Republici Srbiji u 2024. godini. Sredstva u iznosu od 315 miliona dinara opredeljena su za realizaciju podrške u sufinansiranju projekata, od kojih 50.000.000,00 dinara za sufinansiranje izrade razvojnih dokumenata, a 265.000.000,00 dinara za sufinansiranje infrastrukturnih i razvojnih projekata. Cilj programa je podsticanje regionalnog rasta, ravnomerni regionalni i lokalni razvoj i jačanje regionalnih institucionalnih kapaciteta, navodi se u saopštenju tog Ministarstva.

Kako se dalje navodi, pravo na korišćenje sredstava za sufinansiranje imaju jedna ili više jedinice lokalnih samouprava (JLS) i akreditovane regionalne razvojne agencije (ARRA) ili samostalno JLS koje zajednički učestvuju u izradi razvojnih dokumenata na nivou JLS i regionalnih oblasti.

- Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj sufinansiraće do 80% troškova projekta, a ovom prilikom najavljujem Javni poziv i pozivam jedinice lokalnih uprava da podnesu prijave sa razvojnim projektima koji će, poboljšati uslove života građana i omogućiti rast i razvoj okruga i regiona - izjavio je ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek.

U saopštenju se dalje pojašnjava šta su "projekti od značaja za regionalni rast".

"To su projekti koji doprinose privlačenju investicija, unapređenju poslovne infrastrukture, razvoju preduzetništva, projekti koji doprinose stvaranju povoljnih uslova za brži rast i razvoj start-up preduzeća, projekti povećanja zaposlenosti, inovativnosti i konkurentnosti. Takođe, projekti se mogu odnositi na izgradnju i rekonstrukciju komunalne infrastrukture, izgradnju i rekonstrukciju objekata iz oblasti obrazovanja i kulture, socijalne infrastukture i turizma. Kabinet ministra za ravnomerni regionalni razvoj objaviće Javni poziv u „Službenom glasniku Republike Srbije“ i na internet stranici kabineta https://www.rrrz.gov.rs/ i na taj način će JLS i ARRA moći da kandiduju svoje projekte", dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva za ravnomerni regionalni razvoj je u 2023. godini opredeljeno 325.100.00,00 dinara za program regionalnog rasta, a širom Srbije realizovan je ukupno 91 projekat.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>