• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

NBS predstavila izveštaj o inflaciji: Koliko smo blizu "željenoj granici cilja"?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Guverner je na početku obraćanja istakla da je krajem 2023. godine međugodišnja inflacija bila 7,6 odsto

  • 0
jorgovanka tabaković Foto: Telegraf.rs

Narodna banka Srbije predstavlja danas izveštaj o inflaciji koji je usvojen na sednici održanoj 8. februara, nove projekcije i očekivanja za naredni period. Guverner Jorgovanka Tabaković istakla je da su ostvarene željene projekcije uprkos dešavanjima u svetu.

Guverner je na početku obraćanja istakla da je krajem 2023. godine međugodišnja inflacija bila 7,6 odsto dok se povratak inflacije u granice normale očekuje, kao što je već rečeno u novembru, sredinom ove godine.

- U poslednjem tromesečju 2023. i krajem godine iznosila je 7,6 procenata što je dvostruko niži nivo nego godinu dana ranije i nešto niži od naše novembarske projekcije. Nastavak usporavanja očekujemo i u ovoj godini, inflacija će se najverovatnije vratiti sredinom ove godine u granice cilja, a zatim će se krajem godine približiti centralnom nivou cilja što je nivo kojim će se kretati u srednjem roku - istakla je Tabaković i dodala da je nova projekcija blago niža od novembarske.

Za razliku od srednjoročne, sada se i za kratkoročnu inflaciju očekuje vraćanje u granice cilja.

U četvrtom tromesečju BDP je iznosio 3,8 procenata međugodišnje, odnosno prema projekcima 1 posto u odnosu na prethodno tromesečje, ističe guverner.

Projekcija inflacije za januar je 6,5, dok je za februar 5,5

- Ovakvo kretanje je u skladu sa prethodnom procenom Republičkog zavoda za statistiku kao i sa našom novembarskom projekcijom. U ovoj godini očekujemo ubrzanje rasta između 3 i 4 posto, a za narednu između 4 i 5 posto uvažavajući investicije za organizovanje EXPO 227. Važan faktor rasta u ovoj godini i nadalje će biti lična potrošnja - dodaje se.

Trenutno su najveći izazovi neizvesnosti geopolitička dešavanja, kao i dešavanja u Crvenom moru. Guverner je istakla da se na svetskom nivou očekuje da će se cena nafte na svetskom nivou kretati od 80 do 83 dolara po barelu, ali da NBS ima nešto nižu projekciju.

- Napominjemo da su naše nove pretpostavke o kretanju svetske cene nafte niže od kretanja u izveštaju iz novembra - istakla je Tabaković.

"Inflacija nikome ne odgovara"

- To je kratkoročna korist koja nanosi veliku štetu - istakla je guverner.

Kamatne stope

Iz NBS ističu da su procene drugih institucija da će Evropska centralna banka od sredine ove godine ući u ciklus smanjenja referentne kamatne stope za nekih 75 baznih poena i očekuje se da će se to preliti i na niže kamatne stope kredita indeksiranih u evru u našoj zemlji.

Dinar na Kosovu i Metohiji

Na pitanje novinara o dešavanjima na Kosovu i Metohiji i situaciji sa dinarom, guvernerka je izjavila da je vozilo Henedersona, kojim je pokušano snabdevanje Srba dinarom, stopirano.

- Dinar je važeća valuta u kojoj penzioneri koji su na Kosovu mogu da prime penziju. Kada se nameće evro, to nije jednakost već vrsta nasilja. Ako je tom uredbom tzv. Kosova da se dinar može zabraniti, da im je potrebna licenca, zašto je Hendersonu zabranjeno da prenese naš novac danas kada imaju licencu. Tražimo objašnjenje, to je uvredljivo - istakla je Tabaković.

- Uz sve detalje i dokumenta prijavljivali smo vrednost novca, i prenosili novac na Kosovo, a sada je to nasiljem prekinuto. Ako neko danas nije dobio dinar na koji ima pravo, penziju, socijalno, a trebalo bi da kupi hleb, lek, šta će biti, šta je alternativa? Otvaranje menjačnice? I tada bi bilo opet nesigurno, jer ko zna da li će dati dinare opet. Tzv. albanske vlasti nemaju pravo da imaju narodnu banku i da taj dinar zaplene. Ishod ovih mera nikako ne može da bude dobar - dodaje guverner.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>