• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Legendarni karneval donosi gradu neverovatnu zaradu

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Očarani turisti daju značajan doprinos brazilskoj ekonomiji

  • 0
Karneval u Riu, Rio Carnival Foto: Celso Pupo/Shutterstock

U nedeljama koje prethode legendarnom karnevalu u Rio de Žaneiru, potrošnja u ovom brazilskom gradu značajno raste. Ove godine festival traje od 9. do 17. februara, a svečanost privlači "jato" stranih i domaćih turista koji dolaze da uživaju u ovom fantastičnom festivalu kao i brojnim uličnim zabavama.

Za Brazil, festival predstavlja ne samo odličnu zabavu veći i finansijsku blagodat. Turisti troše milione tokom perioda karnevala, a sama svečanost generiše desetine hiljada privremenih poslova u Rio de Žaneiru, navodi BBC.

Procenjuje se da će ove godine tokom festivalskog meseca februara, grad zaraditi rekordnih 1,06 milijardi dolara samo od turizma.

Vlada Brazila je ove godine uložila rekordne cifre kako u pripreme za festival kao i u same festivalske svečanosti. Kako BBC prenosi, uloženo je 12.5 miliona dolara.

Ovaj priliv investicije omogućio je stvaranje rekordnog broja poslova, ojačao infrastrukturu radi podrške turizmu a očekuje se da će obezbediti i dugoročna poboljšanja u društvu i lokalnim zajednicama u okviru samog grada.

- Očekujemo da se svaki brazilski real uložen u turizam, trostruko ili četvorostruko vrati - navodi Roni Kosta, predsednik turističkog biroa Rio de Žaneira Riotur.

Tokom prošle godine Brazil je zabeležio rekordni broj turista koje je brazilskoj ekonomiji doneo neverovatnih 6,9 milijardi dolara. Ovo je povećanje od 1,5 odsto u odnosu na poslednji rekord zarade iz 2014. godine za vreme održavanja Svetskog prvenstva u fudbalu, kada su posetioci ekonomiji doneli 6,8 milijardi dolara.

Nacionalni Turistički plan ima cilj da do 2027. godine poveća zaradu od turizma na 8,1 milijardi dolara.

Tokom priprema za festival, Vlada Brazila je ulagala u infrastrukturu, bezbednost i mobilnost, u nadi da če privući više posetilaca na najveći internacionalni aerodrom Rio de Žaneira i pojačati prisutnost policije na mestima koje turisti najviše posećuju.

Ove godine Rio će tokom karnevala imati na raspolaganju više od 12 hiljada pripadnika vojne policije, što je 5 odsto više nego prošle godine. Zvaničnici se nadaju da će time uspeti da se izbore protiv loše reputacije koju Rio ima kada su u pitanju nasilni zločini.

Grad je takođe uložio 8,1 milion dolara u škole sambe koje su, u nedelji pre katoličkog Božića, otvorene za javnost, kada su posetioci mogli da se pridruže pevanju i plesnim probama. Ove škole su integralni deo parada tokom karnevala.

- Kada škole imaju više novca tada imaju i više resursa da ulože u opremu, kostime i ostale potrepštine za paradu. Turisti će videti nešto što je lepše, urednije i sofisticiranije. Iskustvo i doživljaj će biti mnogo bolji za turiste - navodi Karlos Vernek, predsednik turističke organizacije Visit Rio.

Investicije u ovogodišnji festival su rezultirale kreiranjem 50 hiljada novih poslova, koji u najvišoj meri podržavaju društveno ugrožene grupe iz delova grada gde žive ljudi sa najnižim primanjima. Samo škole sambe zapošljavaju hiljade ljudi, uključujući krojačice, izvođače, plesače, muzičare i organizatore.

Za period tokom festivala registrovalo se 15 hiljada uličnih prodavaca, koji će raditi tokom uličnih zabava i parada. Prošle godine se registrovalo 10 hiljada prodavaca.

Ovaj legendarni karneval je za mnoge destinacija iz sna. Za one koji zarađuju od njega, posebno one koji nemaju stalan posao, karneval je prilika da zarade za život pa možda čak i ušdete.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>