• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predstoji nam period olakšanja? "Rast cena će biti usporen"

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Inflacija ide na dole", dodao je profesor Nebojša Savić

  • 0
Potrošačka korpa, pare, dinari Foto: Shutterstock

Profesor FEFA prof.dr Nebojša Savić izjavio je krajem nedelje da pad inflacije sa 7,6 odsto u decembru prošle godine, na 6,4 odsto u januaru mesecu ove godine, znači da inflacija opada i da će rast cena, koji je još uvek prisutan, biti usporen.

- Ovo je dobra informacija i dobra vest zato što smo u aprilu prošle godine imali inflaciju 16,2 odsto, sad je prepolovljena, ide na dole što znači da će rast cena biti usporen i i dalje će se usporavati što će se odraziti dobro na kućne budžete - naveo je on za Tanjug.

Savić kaže da je osnovna karakteristika srpskog tržišta to što na njemu postoje dominantne firme, što je rezultat i veličine zemlje, ali i činjenice da nije dovoljno razvijen kompleks unapređenja rasta kroz konkurentnost.

- Činjenica je da postoje određeni segmenti društva, privrede u kojima postoje jaki monopoli koji po pravilu nastoje da za sebe pribave što povoljniju poziciju na tržištu, a potrošači nisu u mogućnost s tim da se izbore. Nama predstoji period u kom treba da obezbedimo da naša privreda ne bude opterećena dominantnim firmama, što znači jačanje konkurencije - objasnio je profesor.

Savić dodaje da će to za potrošače značiti da će moći da biraju, da će biti veća konkurecija, što, napominje on, može da utiče na smanjivanje cena.

Odgovarajući na pitanje zbog čega u Srbiji cene određuju monopol, a ne konkurencija, rekao je da je srpsko tržište monopolisano sa dominantnim firmama i da razvoj konkurencije treba da obezbedi da srpsko tržište bude kao tržište velikih zemalja, u kojima nema dominantnih firmi već se one između sebe bore da što bolje i kvalitetnije pristupe potrošačima.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>