• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemačka na dnu evropske liste, manje od polovine stanovnika živi u vlastitoj nekretnini

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kao razlog niskog procenta posedovanja imovine navodi se industrijalizacija kasnih 1890-ih, rušenje posle Drugog svetskog rata, ali i pogodnosti koje danas imaju podstanari

  • 3
Zgrada stanovi kljucevi od stana kuće Foto-ilustracija: Pixabay

Oko 47 odsto nemačkih građana živi u vlastitoj nekretnini, dok ostalih 53 odsto iznajmljuje stambeni prostor, pokazuju objavljeni podaci Evropskog statističkog zavoda Eurostat za 2022. godinu.

To stavlja Nemačku na dno evropske liste procenta vlasnika stanova, sa izuzetkom Švajcarske, dok najveći procenat stanovništva, oko 90 odsto, poseduje sopstvene nekretnine u Rumuniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Slovačkoj i Mađarskoj, piše Dojče vele.

Kao razlog niskog procenta posedovanja imovine navodi se industrijalizacija kasnih 1890-ih, rušenje posle Drugog svetskog rata, ali i pogodnosti koje danas imaju podstanari.

Majkl Fojgtlender iz Nemačkog ekonomskog instituta kaže da je u toj zemlji relativno lako iznajmiti porodičnu kuću ili stanove različitih veličina, kao i da je zakonska zaštita podstanara na visokom nivou.

S druge strane, ističe da su zbog strogih građevinskih propisa troškovi izgradnje nekretnine relativno visoki, a to važi i za dodatne troškove pri kupovini nekretnine, poput poreza na promet, koji sada iznosi čak 6,5 posto.

Procenat vlasništva takođe zavisi od regije i najniži je u velikim gradovima poput Berlina, Hamburga, Minhena i Frankfurta, a najviši u regijama Baden-Virtemberg i Donja Saksonija.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Shandor

    19. februar 2024 | 07:23

    Porez cak 6.5%. U Belgiji bio 11, pa malo spustili na 9%.Najbolji su tzv Belgijanci. Vlasnici preko 70% nekretnina, tj kuca, sad sto kuca ima spoljnu meru 4m( sve zalepljene sa dve strane) tzv supa, sa jednim prozorom, gde do 70ih god nema u planu kupatilo i voda, vec klozet i bunar u tzv dvoristu u kojem moze da stane zica za ves, to je druga stvar. U Holandiji kupis kucu, ali zemlja nije tvoja koju ti naplacuju kroz porez, a tek u Engleskoj supe i barake... sto kaze jedan moj prijatelj: ja srusio i noviju i lepsu, da napravim novu, a vidi gde ovi zive. Zasto Belgijanac u sred zime seta ulicom u bermudama, kratkim rukavima i bos? Toplije napolju!

  • Mihajlo

    19. februar 2024 | 09:31

    Kakve su to pogodnosti za podstanare bolje od toga da si vlasnik? Kada si vlasnik i ne daj Boze, ostanes bez posla, bar ti ostaje stan/kuca a kao podstanar ostade na ulici. Drugo, ako je bas toliko lose, mozes prodati nekretninu, odseliti se ili uzeti nesto manje i jeftinije a od ostatka novca preziveti do novog posla ili pokrenuti neki svoj posao. Kao podstanar bez posla mozes da se slikas u koloru...Sad ce neko reci da se moze ziveti od socijalne pomoci dok se ne snadjes. Jeste ali si zavisan od drzave, pa ako drzava ima neke nerealne uslove za pomoc, sta ces onda? Najgore je kada ti egzistencija 100% zavisi od drzave, propisa i od onoga ko je na vlasti...

  • Motte

    18. februar 2024 | 15:33

    Gluposti Nemci bi mnogo lakse napravili kucu od mnogih drzavljana EU ali imaju drukciji mentalitet.Oni ne ulazu zivot u mrtve stvari vec zive.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>