• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Centralna banka Rusije zadržala kamatnu stopu na 16 odsto!

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Očekuje se da će dvocifrene stope ostati do 2025. godine

  • 0
Moskva, Rusija, Ruska Federacija Foto: Pixabay/zoosnow

Centralna banka Rusije odlučila je u petak da zadrži svoju referentnu kamatnu stopu na 16 odsto, odlučivši da ostavi nepromenjene troškove zaduživanja nakon pet uzastopnih povećanja kamatnih stopa od prošlog leta, i dalje se boreći sa tvrdoglavim inflatornim pritiskom.

- Povratak inflacije na cilj za 2024. godinu i njena dalja stabilizacija blizu 4 odsto pretpostavljaju da će se u privredi održati čvrsti monetarni uslovi u dužem periodu - navodi se u saopštenju banke.

Banka je saopštila da su inflatorni pritisci smanjeni u poređenju sa jesenjim mesecima, ali su ostali visoki, a domaća tražnja i dalje nadmašuje proizvodne kapacitete, dok je nedostatak radne snage i dalje ključno ograničenje za povećanje proizvodnje roba i usluga.

Centralna banka je podigla stope za 850 baznih poena od jula, uključujući neplanirano vanredno povećanje u avgustu, pošto je rublja pala preko 100 za dolar, a Kremlj je pozvao na strožu monetarnu politiku prenosi Rojters.

Odluka od petka bila je u skladu sa Rojtersovom anketom analitičara, koji očekuju da će kamatne stope početi da padaju ove godine. Očekuje se da će dvocifrene stope ostati do 2025. godine.

Sledeći sastanak banke o određivanju kamatnih stopa zakazan je za 22. mart.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>