• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veliki skok cena goriva u Americi: Za rast postoje dva razloga

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rastuće cene goriva su loša vest za potrošače koji su već frustrirani troškovima života

  • 0
Gorivo sipanje benzina Foto: Shutterstock

Milione Amerikanaca, koji će krenuti na put ovog vikenda, dočekaće najviše cene goriva u skoro tri meseca. Kako "AAA" navodi, u Americi se državni prosek popeo za 11 centi samo u protekloj sedmici na 3,28 dolara po galonu. Kako se ističe za rast cena postoje dva razloga.

Jedan je da cene uvek rastu kako se zima "stišava" jer potražnja raste i benzinske pumpe moraju da pređu na skuplje letnje gorivo. Dok je drugi zastoj u rafineriji, uključujući višenedeljno zatvaranje najveće rafinerije na Srednjem zapadu, čime je ograničeno snabdevanje gorivom.

Bez obzira na uzrok, rastuće cene goriva su loša vest za potrošače koji su već frustrirani troškovima života. Američka nafta je porasla za oko 10 dolara od sredine decembra na 78 dolara po barelu danas.

Ipak, ovaj trend bi mogao da izazove glavobolje zvaničnicima u Vašingtonu, posebno ako se ubrza. Više cene goriva komplikuju rat Federalnih rezervi protiv inflacije. I oni su umanjili poruku o izbornoj godini Bele kuće, koja je ranije ukazivala na jeftine cene goriva kao dokaz da "Bidenomics" radi.

"Bidenomics" se odnosi na rast ekonomije od sredine ka dnu i odozdo prema gore, a ne odozgo prema dole.

- To je veoma osetljiva tema za Amerikance. Bela kuća je pomalo nemoćna. Predsednik zaista ne zaslužuje ni priznanje ni krivicu. Tržište će učiniti ono što će morati - rekao je Patrik De Han, šef analize nafte u GasBuddiju.

Međutim, kako se navodi, porast cena u ovom periodu je sasvim normalan, te nema razloga za paniku. Investitori znaju da se potražnja za gorivom povećava kako ljudi češće voze i putuju po toplijem vremenu.

- Januar i februar su meseci sa najnižom potražnjom za gorivom. Prelazimo u mesece veće potražnje. To ne bi trebalo da bude iznenađenje. Tako je već 50 godina -  rekao je Endi Lipov, predsednik konsultantske firme Lipov Oil Associates.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>