• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Odlučeno: Bivši analitičar Goldman Saksa osuđen na 22 meseca zatvora

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jednoglasna porota suda u "Southvark Crovn Courtu" proglasila je Zinu krivim po šest tačaka za trgovinu insajderskim informacijama i po tri tačke za prevaru

  • 0
Hapšenje lisice Foto: Shutterstock

Londonska porota osudila je bivšeg analitičara Goldman Saksa Muhameda Zinu na 22 meseca zatvora, zbog trgovine insajderskim informacijama i prevaru, prenosi CNN.

Kako smo već pisali, Muhamed je radio u Grupi za rešavanje konflikata u Goldmanu, a optužen je za trgovinu insajderskim informacijama, zbog kojih je ostvario profit od oko 140.000 funti (175.780 dolara).

Muhamed ipak tvrdi da nije kriv, i nije priznao krivicu uprskos iznetim dokazima.

Jednoglasna porota suda u "Southvark Crovn Courtu" proglasila je Zinu krivim po šest tačaka za trgovinu insajderskim informacijama i po tri tačke za prevaru.

Uprava za finansijsko ponašanje je takođe optužila njegovog brata Suhaila Zinu, bivšeg advokata Kliforda Čensa. Međutim, Suhail je ranije ovog meseca oslobođen svih optužbi nakon što je sudija dao uputstva za njegovu oslobađajuću presudu.

Mohamed Zina nije bio svestan da je na insajderskoj listi banke i nije znao da su ažurirane insajderske informacije, tvrdio je njegov advokat tokom suđenja. Dokazi koje je predstavila FCA nisu bili dovoljni da dokažu njegovu krivicu, tvrdio je njegov advokat koji je odbio da komentariše nakon izricanja presude.

- Zaštita poverljivih informacija o klijentima je od najveće važnosti za Goldman Sachs i banka je "veoma blisko sarađivala“ sa FCA kako u napretku svoje istrage tako i u pripremi ovog krivičnog postupka - rekao je ranije portparol Goldmana.

- Zina je koristio račun svog brata za ostvarivanje profita putem trgovanja kompanijama uključujući ARM Holdings Plc, Alternative Netvorks Plc i Punch Taverns Plc - rekli su tužioci tokom suđenja.

On je kupio akcije u ARM-u sat vremena nakon što je dobio poverljive informacije povezane sa planom Softbank Group Corp da kupi proizvođača čipova 2016. godine, navodi FCA.

(Telegra Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>