• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mentalno zdravlje je još uvek "tabu" tema na poslu: Da li pričate o tome? (ANKETA)

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mentalno zdravlje utiče na kvalitet života vas i vašeg okruženja

  • 0
Mentalno zdravlje Foto: Shutterstock

Pitanja "da li ću stići na vreme na posao?", "da li ću imati dovoljno novca za dospele obaveze", "šta sad da radim?", nas često zatrpavaju, toliko, da nemamo vremena da mislimo o sebi, i o tome kako se osećamo. Kad na sve to dodamo stres na poslu, dobijemo svakodnevnicu bar svake druge zaposlene osobe u Srbiji.

Za većinu osoba, posao nije samo mesto na kom se provodi osam sati u toku radnog dana, na osnovu čega se ostvaruje zarada, već mnogo više. Neretko se ljudska osećanja i potrebe "umešaju", pa dođe do sklapanja prijateljstva, pronalaska ljubavi, ili pak shvatanja nekih stvari previše lično, iako je u pitanju "samo posao". Međutim, o jednoj temi se naširoko priča javno, ali u užim krugovima mnogi smatraju da nije prikladna, pogotovo za posao - mentalno zdravlje.

Govoreći o mentalnom zdravlju, često se može izvući zaključak da je to osećaj "slabosti" poprilično prisutan kada se pomenuta tema nađe na "stolu", te se većina odluči da prećuti kako se zapravo oseća, nego da drugima "sruši" jako mišljenje o sebi.

Da li govorite o mentalnom zdravlju na poslu?

Glasajte

Anketa u Americi koju je naručio NAMI među više od 2.000 zaposlenih pokazala je da je skoro tri četvrtine (74%) zaposlenih navelo da je prikladno razgovarati o problemima mentalnog zdravlja na poslu, ali samo 58% kaže da bi se lično osećalo udobno da to radi.

- Najčešći razlog zbog kojeg su se zaposleni osećali neprijatno razgovarajući o svom mentalnom zdravlju na poslu bila je osuda, niko drugi nije govorio o svom mentalnom zdravlju i ne žele da izgledaju slabi - navodi NAMI u saopštenju.

Da li vi otvoreno pričate o svom mentalnom zdravlju na poslu? Pišite nam u komentarima.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>