• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zapadna Australija se bori za bogati mineral: Dan nakon što su ga proglasili "kritičnim", vlada nudi olakšice

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vlada Rodžera Kuka ponudiće olakšice proizvođačima nikla u pokušaju da podstakne industriju

  • 0
ruda nikl Foto: Shutterstock

Zapadna Australija saopštila je danas da će ponuditi olakšice proizvođačima nikla u pokušaju da podstakne industriju koja se bori, dan nakon što je metal klasifikovan kao "kritičan mineral", otvarajući put proizvođačima da pristupe milijardama dolara jeftinih vladinih kredita.

Australija želi da izgradi hemijsku industriju baterija kako bi izvukla veću vrednost od mineralnog bogatstva, ali njen sektor nikla se suočava sa velikim otpuštanjem radnih mesta nakon što je skok indonežanske ponude doveo do pada cena za 40% za godinu dana.

U današnjoj izjavi, premijer Zapadne Australije Rodžer Kuk najavio je program finansijske pomoći, za koji je rekao da će dati popust od 50 procenata autorske naknade za 18 meseci, kada su cene bile ispod 20.000 dolara po toni, koji će se otplaćivati tokom 24 meseca.

"Kukova vlada ponudiće olakšice za ključnu industriju nikla u Zapadnoj Australiji, podržavajući hiljade lokalnih poslova, kao i viziju države da postane globalni centar za preradu minerala za baterije“, navodi se u saopštenju premijera, a prenosi Rojters.

Federalna ministarka resursa Madeleine King u petak je stavila nikl na listu kritičnih minerala, što znači da će kompanije nikla imati pristup finansiranju u okviru australijskog fonda za kritične minerale u vrednosti od 2,6 milijardi dolara koji nudi kredite sa niskim kamatama i povezane programe grantova.

Slabe cene nikla su primorale australijske proizvođače visokih troškova da najave nekoliko otpisa i restrukturiranja, a analitičari su prošlog meseca rekli da će to naterati na preispitivanje vodećeg globalnog rudara BHP Group u svojoj strategiji za nikl ove godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>