• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropska komisija kažnjava "Epl" sa 500 miliona evra: Smatra se da su zloupotrebili poziciju na tržištu

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najnovija verzija istrage fokusirala se na to da li je Epl sprečio konkurentske aplikacije da obaveštavaju korisnike o jeftinijim alternativama za pretplatu

  • 1
Apple kazna zabrana Foto-Ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Evropska komisija (EK) će kazniti američkog tehnološkog giganta Epl sa 500 miliona evra zbog navodnog kršenja zakona o konkurenciji Evropske unije, objavio je Fajnenšel tajms (FT) pozivajući se na anonimne upućene izvore.

Brisel je nakon zvanične žalbe kompanije Spotifaj u 2019. godini prvo pokrenuo istragu o navodima da je Epl ometao muzičke usluge konkurencije na svojim uređajima i favorizovao sopsteveni Epl mjuzik servis, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

U većini regiona, pravila Eplove prodavnice aplikacija zabranjuju kompanijama kao što je Spotifaj da korisnicima naplaćuje pretplate direktno u aplikaciji.

Kompanije su prinuđene da koriste uslugu naplate Eplove prodavnice koja im oduzima oko 30 odsto prihoda.

Brisel je formalno optužio Epl u istrazi o kršenju konkurencije 2021. godine, ali je prošle godine suzio obim istrage.

Najnovija verzija istrage fokusirala se na to da li je Epl sprečio konkurentske aplikacije da obaveštavaju korisnike o jeftinijim alternativama za pretplatu van svoje matične Eplove prodavnice aplikacija i time prekršio zakone Evropske unije o konkurenciji.

Kako navode izvori Fajnenšel tajmsa, Evropska komisija će optužiti Epl da je zloupotrebio svoju jaku poziciju na tržištu i zabraniti "nepoštene uslove trgovanja" te firme u EU.

Epl je ranije u Francuskoj bio kažnjen sa 1,1 milijardom evra zbog monopolskih praksi, a ona je kasnije u žalbenom postupku smanjena na 372 miliona evra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    19. februar 2024 | 12:23

    Epl im prikupi informacije pa onda kao naplate kaznu a u stvari uzima proviziju...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>