• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sajber kriminalci koriste ucenjivački softver i "otimaju" neverovatne cifre - ukrali 1,1 milijardu dolara

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pored državnih institucija, meta su im i dečije bolnice

  • 0
Cyber attack Foto: Alexander Geiger/Shutterstock

 Sajber kriminalci koji koriste ucenjivački softver (ransomware) su u 2023. godini ukrali 1,1 milijardu dolara od organizacija i kompanija koji su bili na njihovom udaru, objavila je njujorška agencija Čejnalizis (Chainalysis).

Ucenjivački softver je vrsta štetnog softvera koji ograničava pristup računarskom sistemu ili pohranjenim podacima i traži visoku otkupninu da bi ponovo omogućio pristup.

Tokom prošle godine meta napada su bile institucije i kritična infrastruktura, uključujući bolnice, škole i državne agencije.

Žrtve ucene su prošle godine kriminalcima isplatile rekordnu sumu, skoro dvostruku veću nego u 2022. godini.

Agencija Čejnalizis tvrdi da je stvarna suma otkupnina koje su isplatile žrtve verovatno mnogo veća od registrovane 1,1 milijarde dolara, za razliku od 2022. godine kada su napadi rezultirali isplatom od 567 miliona dolara.

Pojedine druge agencije kao što je Kouver (Coveware) primetile su, međutim, pad uplata ucenjivačima u drugoj polovini 2023. godine.

Veliki broj organizacija koje su na meti sajber kriminalaca više ne veruje obećanjima hakera da će izbrisati sve ukradene podatke i zbog toga odbija da im isplaćuje novac, tvrdi Kouver.

Početkom februara ove godine dečija bolnica u Čikagu bila je primorana da ceo sistem skine sa mreže usled sajber napada, prenosi Asosijeted Pres (AP). Ovaj napad je predstavlja veliki rizik po pacijente jer doktori i medicinsko osoblje imaju limitiran pristup njihovim medicinskim kartonima i podacima o lečenju.

Samo tokom 2023. godine u ovoj bolnici se lečilo 260 hiljada pacijenata.

Analitičar komanije za sajbersigurnost Emsisoft, Bret Kalou navodi da je tokom 2023 godine zabeleženo 46 sajber napada na bolnice. Ovo je znatno povećanje u odnosu na 2022. godinu kada je zabeleženo 25 napada.

Procenjuje se da su kriminalci tokom prošle godine uzeli 1.5 miliona dolara samo od bolnica.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>