• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrvatskoj preti tužba Evropske komisije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osim Hrvatske, žuti karton iz Brisela stigao i Danskoj, Grčkoj i Malti, koje još nisu uskladile svoja zakonska rešenja s Okvirnom direktivom EU o pomorskoj strategiji

  • 0
Evropska unija EU Hrvatska Croatia zastava zastave flag Foto: Shutterstock

Evropska komisija zapretila je Hrvatskoj tužbom pred Sudom EU ukoliko do 7. aprila ne usaglase svoja zakonska rešenja s Okvirnom direktivom EU o pomorskoj strategiji.

Radi se o dokumentu koji je usvojen 2021. i koji predstavlja sveobuhvatnu politiku za zaštitu mora i morske okoline evropskog akvatorija, uz istovremeno omogućivanje održive upotrebe morskih dobara i usluga, javlja Poslovni.hr.

Države članice EU bile su dužne da do 31. marta 2022. revidiraju i dopune programe mera - svaka zemlja za sebe.

Samom Direktivom se od članica EU traži da sprovedu niz mera i istraživanja kako bi se postiglo "dobro stanje svih morskih voda".

S obzirom na to da pojedine zemlje u EU nisu sprovele naložene promene, Evropska komisija je u februaru 2023. uputila službenu opomenu "neposlušnim" zemljama članicama. Neke od njih su popravile i prilagodile programe mera za zaštitu mora, ali Danska, Hrvatska, Grčka i Malta - još nisu.

Takozvano "obrazloženo mišljenje" o povredama evropskog prava zbog neusklađivanja s direktivom o pomorskoj strategiji Hrvatska je od EK dobila 7. februara. Tog dana sličan dokument primile su i tri već navedene zemlje.

Zvaničnom Zagrebu ostaje dva meseca da ispuni zahteve Brisela, u suprotnom će morati da se brani pred Sudom EU.

Sa Trga Svetog Marka (gde je sedište Plenkovićevog kabineta i većine ministarstava) stiglo je i uveravanje da Ministarstvo ekonomije i razvoja ulaže "iznimne napore" kako bi u roku koji je EK navela - izvestila Komisiju o ispunjenju obaveza.

Na novinarsko pitanje - zašto se kasni - ministarstvo se pravda da je u pitanju - opsežna tema dokumenta i širok dijapazon obaveza koje proizilaze iz direktive.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>