• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sarajlije prave igračke za najmlađe od kukuruznog skroba, pasulja i šećerne trske

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ne, nisu u pitanju igračke poput onih koje smo pravili sami: Ove igračke izgledaju "ozbiljno", potpuno su bezbedne i ekološki apsolutno prihvatljive

  • 0
bioplastične igračke Foto: Shutterstock/JeannieR

Koliko puta ste kao mali - u vrtiću, školi, kod kuće, kod bake i deke, od kestenja, buranije, ljuski od oraha, jabuka, suvih šljiva, uz pomoć čačkalica i konca pravili svoje originalne igračke?

Verovatno se tim i takvim sećanjima vodio i Kenan Piro, čovek koji je u Sarajevu osnovao firmu za proizvodnju igračaka od bioplastike.

"Mi smo pokretač pozitivne promene, a ne samo proizvođač igračaka", kaže Piro za portal BiznisInfo.ba.

U ovoj firmi za izradu igračaka koriste materijale kao što su kukuruzni skrob, šećerna trska, pasulj, od kojih se pravi bioplastika.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Bioplastic Toys BIH (@bioplastictoys_bih)

Prilikom izrade igračaka - vodi se računa ne samo o bezbednosti, nego i o didaktičkoj vrednosti igračke koja treba da doprinese razvoju motorike, socijalnih i emocionalnih veština.

Deca koja su prošla tu vrstu razvoja kasnije se lakše nose s dnevnim aktivnostima brige o sebi.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Bioplastic Toys BIH (@bioplastictoys_bih)

"Što je veća interakcija deteta s okolinom i sadržajima koji ga okružuju, to će njegovo iskustvo biti bogatije, a vokabular raznolikiji, omogućavajući mu da izrazi svoje doživljaje i da ih podeli s drugima”, navodi Piro i objašnjava da od 18. godine skuplja iskustva.

Kompanija Bioplastic Toys  koju je Piro osnovao, jedina je u regionu koja pravi igračke od bioplastike, a u ovom trenutku traži partnera za izlaz na evropsko i svetsko tržište.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>