• 24

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ana Brnabić: "Ulažemo dodatnih 25 miliona evra u NTP u Nišu"

D. J.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako je rekla, ulaganje u mlade, obrazovanje i inftrastrukturu je stostruko isplativo

  • 24
Skok u budućnost - Srbija EXPO 2027 Ana Brnabić Foto: Tanjug/Marko Đoković

Predsednica Vlade Ana Brnabić poručila je danas na ceremoniji polaganja kamena temeljca povodom početka druge faze radova na Naučno-tehnološkom parku u Nišu da će drzava uložiti 25 miliona evra i da je zadatak da projekat bude završen do oktobra 2025. godine.

- Ovo je izuzetno važan projekat za budućnost Srbije. Sanjamo velike snove koje smo predstavili u okviru programa Skok u budućnost - Srbija 2027. Ovaj projekat zauzima izuzetno važno mesto. U dodatnoj fazi ćemo uložiti preko 25 miliona evra. Zadatak nam je da završimo radove do kraja oktobra 2025. godine - istakla je premijerka.

Kako je rekla, ulaganje u mlade, obrazovanje i inftrastrukturu je stostruko isplativo, jer će nakon završetka radova u drugoj fazi država mladim, obrazovanim i kreativnim ljudima u Nišu dati objekat na korišćenje, i fenomenalnom timu na upravljanje.

- Kada ulažete u ljude i naučno-inovacionu infratrkuturu u Srbiji rezultati nikada nisu izostali i stostruko su se vratili - naglasila je ona.

- To je izvoz naše pameti, ideja i rešenja. To je gotovo deset puta više nego 2012. godine kada je ukupan izvoz IKT sektora iznosio 375 miliona evra - istakla je ona.

Premijerka je naglasila da je od ukupne cifre izvoza u tom sektoru, suficit oko 2,6 milijardi evra.

- Preko 100.000 ljudi je zaposleno u ovom sektoru. To smo uspeli da uradimo za sedam godina. To pokazuje koliko još mžemo da promenimo Srbiju, da je ojačamo i osnažimo, ukoliko nastavimo da investiramo u ljude i obrazovno-naučne institucije - rekla je Brnabić.

Takođe, dodala je da Srbija moža da postane razvojni tehnološko-inovacioni centar Evrope.

- Zbog toga su važna dodatno ulaganja i sve što smo planirali programom Skok u budućnost. Cilj nam je da do kraja 2027. izvoz u IKT sektoru dostigne 10 milijardi evra, i da ovaj sektor zapošljava 140.000 ljudi. Ubeđena sam da to možemo da uradimo-  naglasila je ona.

Kako je rekla, ulaganje u mlade, obrazovanje i inftrastrukturu je stostruko isplativo.

Polaganju kamena temeljca prisustvali su i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ministar za javna ulaganja Marko Blagojević, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Mateo Kolanđeli.

Kolanđeli je naglasio veliki uspeh koji postiže Srbija na planu izgradnje naučno-tehnoloških parkova, i dodao da banka finasira naučno-tehnološke parkove u Srbiji sa 80 miliona evra.

Ocenio je da IKT sektor može biti motor razvoja domaće ekonomije.

Naveo je da će ova banka finansirati i individualne startapove u Srbiji, i pozvao mala i srednja preduzeća da konkurišu za grantove EU.

Direktor NTP Niš Milan Ranđelović je ukazao da u NTP u Nišu posluje 50 kompanija sa više od 500 zaposlenih.

- Ove kompanije su utrostručile prihode, udvostručile broj zaposlenih i razvile preko 200 novih proizvoda. Verujem da je NTP dao doprinos njihovom uspehu - istakao je Ranđelović.

Kako je rekao, "NTP razvija i realizuje programe kroz koje je prošlo na stotine mladih i obrazovanih ljudi."

Istakao je i trenutni projekat razvoja devet regionalnih startap centara, i dva inovaciona inkubatora na fakultetima Univerziteta u Nišu.

Novi objekat u Nišu biće izgrađen u severozapadnom delu kompleksa NTP Niš, između višenamenske lamele Elektronskog fakulteta i restorana Studentskog centra, koji će podrazumevati blizu 9.500 metara kvadratnih namenjenih kancelarijskom prostoru i između 900 i 1.000 kvadratnih metara predviđenih za laboratorijski prostor.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ministar za javna ulaganja Marko Blagojević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aca

    19. februar 2024 | 14:07

    Ulaze se kako u nove fabrike i puteve tako i u razvoj nauke i tehnologije sto je od velikog znacaja za sve mlade naucnike.

  • mika

    19. februar 2024 | 14:00

    Nekada je Niš imao moćnu industriju - elektronsku, mašinsku. I onda je sve to nestalo, pogašeno. Sad je vreme kad se proizvodnja vraća, otvaraju se nove fabrike, ali i ovakve institucije poput naučno-tehnološkog parka.

  • mile

    19. februar 2024 | 14:03

    Nis velikom brzinom napreduje i ne sumnjam da ce u bliskoj buducnosti opet biti lider elektronske industrije u citavom regionu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>