• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Egipat trpi gubitak: Prihodi od Sueckog kanala pali za skoro 50 odsto zbog krize u Crvenom moru

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Suecki kanal je nekada donosio 10 milijardi dolara godišnje

  • 0
Suecki kanal Foto: Ayman Aref (STR)/Tanjug

Prihodi od Sueckog kanala pali su za skoro 50 odsto zbog krize u Crvenom moru, izjavio je predsednik Egipta Abdel Fatah el-Sisi.

- Situacija u Pojasu Gaze i događaji u vezi sa njom utiču i na Egipat. Konkretno, ranije je Suecki kanal donosio oko 10 milijardi dolara godišnje, a sada beležimo pad prihoda za 40 do 50 odsto - rekao je egipatski predsednik na otvaranju godišnjeg Egipatskog energetskog sajma u Kairu.

Suecki kanal, jedan od najvažnijih plovnih puteva u svetu, najkraći je brodski put između Evrope i Azije i jedan od glavnih izvora deviza za Egipat, prenosi turska televizija TRT na svom sajtu.

Prema Konferenciji UN o trgovini i razvoju, nedeljni tranzit kroz Suecki kanal opao je za 42 odsto u poslednja dva meseca.

Predsednik Uprave Sueckog kanala Osama Rabi je polovinom januara saopštio da su prihodi od prolaza Sueckim kanalom pali za 41 odsto međugodišnje, a broj brodova koji prolaze kroz kanal je smanjen za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, što pripisuje tenzijama u Crvenom moru.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>