• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Voljeni evro - u ovoj zemlji severne Afrike novac se menja na ulici za evropsku valutu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Građani koriste strane valute da kupuju lekove i hranu

  • 0
Alžir Foto: Anis Belghoul (STR)/Tanjug

Crno tržište prodaje i kupovine stranih valuta cveta u Alžiru. Usled sve većeg pada vrednosti, zabrinuti građani menjaju Alžirski dinar evre, funte i dolare.

Crno tržište valuta je jedan od znakova ekonomske nesigurnosti sa kojim se suočava Alžir, prenosi portal VoA.

Država nije uspela da stabilizuje kupoprodajni kurs niti da limitira potražnju za stranom valutom među stanovništvom koje ima sve manje poverenje u stabilnost dinara.

Dok država pokušava da se izbori sa raznim problemima od borbe protiv rastuće inflacije do stabilizacije državnog troška, subvencija i kontrole cena, platežna moć alžiraca pada.

Po ovoj severnoafričkoj zemlji kruže glasine da bogati biznismeni svoje bogatstvo pretvaraju u evre na crnom tržištu i tako štite svoj novac. Srednja klasa se oslanja na evre i dolare za kupovinu stvari kojih je malo na tržištu poput lekova, delova za kola i određene hrane.

Zvanični prodajni kurs je prošle nedelje bio takav da se 1 evro prodavao za 145 alžirska dinara. U isto vreme, na crnom tržištu  1 evro se prodavao za 241 alžirski dinar -  gotovo 66 odsto više od zvaničnog kupoprodajnog kursa.

-Prava vrednost dinara je na neformalnom tržištu a ne u bankci koja koristi veštački kurs da laže javnost- izjavio je penzionisani nastavnik Raba Belaman za AP.

Alžir je već dugo poznat po tome što ime jednu od najzatvorenijih ekonomija u regionu. Svojim državljanima dozvoljava pristup minimalnoj količini stranih valuta, koje bi trebalo da posluže za turističke potrebe - odlazak na Hadž u Meku ili posetu porodici u dijaspori.

Država procenjuje da strane valute koje promene ruke na crnom tržištu imaju okvirnu vrednost od 7 milijadri dolara.

Stručnjaci upozoravaju da postojanje dva paralelna kursa može da izobliči ekonomiju Alžira, odvrati investicije i podrži korupciju.

Očekuje se da će razlika u kupoprodajnom kursu porasti u periodu pred Ramazan koji počinje 10. marta.

Poslednjih dana primećuje se nestašica evra na crnom tržištu što može znatno otežati kupovinu određenih proizvoda.

Direktor finansijske komisije alžirskog parlametna, Hišam Safariz, izjavio je prošle nedelje da rastući procep između zvaničnog kursa i onog sa crnog tržišta znači da sve manje evra ulazi u zemlju.

Stabilan prihod od prodaje gasa u nafte, veće decenijama omogućava Alžiru da uvozi sve od čačkalica to industrijske mašinerije. Veliko tržiste uvoza koncentrisalo je ekonomsku moć u rukama male grupe biznismena koji su svoj profit sklanjalu u banke u Evropi i UAE.

Od kada je predsednik Abdelmažid Tebun na vlasti, država se usmerila na takozvane oligarhe uključujući i kompanije koje se bave uvozom. Tokom njegovog mandata, cena osnovnih namirnica je porasla a uvoz je dalje ograničen.

Smanjena vrednost alžirskog dinara na crnom tržištu ukazuje na to da alžirci nastavljaju da gube kupovnu moć uprkos naporima države da stabilizuje ekonomiju dok su subvencije i državna potrošnja visoki.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>