• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lik kralja Čarlsa će se od juna naći na britanskim novčanicama

D. J.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kraljev portret će se pojaviti na novčanicama od pet, 10, 20 i 50 funti

  • 0
Kralj Čarls Foto: Tanjug/AP

Novčanice sa likom kralja Čarlsa Trećeg ući će u promet od 5. juna, saopštila je danas Banka Engleske (BoE), koja je pre više od godinu dana prikazala njen dizajn.

Kraljev portret će se pojaviti na novčanicama od pet, 10, 20 i 50 funti i cirkulisaće uz postojeće na kojima je kraljica Elizabeta, preneo je Rojters.

Nove novčanice sa likom Čarlsa štampaće se samo da bi zamenile one koje su istrošene i da bi se zadovoljio sveukupni porast potražnje za novčanicama, saopštio je BoE.

Banka je istakla da je sve urađeno u dogovoru sa kraljevskom porodicom i da će se voditi računa o uticaju na životnu sredinu.

To znači da će nove novčanice na kojima je 75-godišnji monarh, koji je poznat po aktivnostima u očuvanju životne sredine, ući u opticaj "vrlo postepeno", dodaje BoE.

Čarls, koji je postao kralj nakon što je Elizabetina 70-godišnja vladavina završila 2022. godine, postaće drugi monarh koji će biti predstavljen na novčanicama BoE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>