• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nove sankcije EU: Na meti su kompanije iz Kine, Turske i Južne Koreje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na listi je više od 200 kompanija i entiteta

  • 1
Evropski parlament Foto: Guillaume Périgois/Unsplash

Evropska unija je danas postigla dogovor da se Rusiji uvede novi krug sankcija. Po prvi put ove sankcije se odnose i na kineske kompanije za koje se sumnja da pomažu Kremlju da dođe do zabranjene robe, prenosi Evronjuz. Sankcije su fokusirane na svetske kompanije za koje se zna da Rusiji daju naprednu tehnologiju i vojnu robu proizvedenu u EU, posebno komponente za dronove.

Između ostalih, kompanije iz Turske i Južne Koreje, su takođe na udaru sankcija. Preko 200 ljudi i entiteta, najviše iz Rusije, je dodato na "crnu listu", koja sada sadrži više od 2000 imena. Ovo je 13. paket sankcija od februara 2022. godine.

Međutim, novi paket sankcija ne navodi osobu ili osobe koje su navodno bile uključene u smrt Alekseja Navalnog. Takođe, nisu uključene ni veće restrikcije na aluminijum.

- Moramo da nastavimo da degradiramo Putinovu vojnu mašinu - rekla je predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lejen.

EU je i ranije pokušala da kazni manji broj kompanija iz kontinentalnog dela Kine, ali žalbe zvaničnika iz Pekinga i rezervisanost nekih država članica EU je ovaj korak sprečilo.

Međutim, sve jače veze Kine i Rusije su učinile da diplomate u Briselu promene mišljenje.

Prema brojevima kineske vlade i carine, trgovina između Rusije i Kine je dostigla rekordnih 240 milijarde dolara samo u 2023. godini.

Proces odobrenja novog paketa sankcija usporila je Mađarska koja želi da spreči bilo kakve restrikcije ruske korporacije Rosatom, koja je glavna podrška u ekspanziji nuklearne elektrane Paks, koja proizvodi više od 50 odsto mađarske električne energije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragica

    23. februar 2024 | 09:20

    Evropska unija je tako bedna postala iz nje se vidi nacistički program od 1942 god sad su to javno nastavili iako su sami sebe ugrozili. I na svoju stetu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>