• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Minimalna zarada nije sigurna: 500 kompanija je uštedelo milionske sume neplaćajući radnike

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ujedinjeno Kraljevstvo ima zagarantovan nacionalni minimalni dohodak koji ove kompanije nisu ispoštovale

  • 0
London Foto: Robert Bye/Unsplash

Vlada Ujedinjenog kraljevstva je navela više od 500 kompanija koje nisu plaćale minimalni dohodak svojim zaposlenima. Među njima su čuvene kompanije IziDžet (EasyJet), Gregs (Greggs) i lanac robnih kuća luksuzne robe Harods (Harrods), prenosi Euronjuz.

- Našli smo da 574 kompanije svojim zaposlenima nisu isplatili zarade u visini od 16 miliona dolara (18.7 miliona funti). Ovo je jasno kršenje zakona o minimalnom nacionalnom dohotku gde je preko 172 hiljade radnika ostalo bez dela plate - izjavio je Kevin Holinrejk iz Odelenja za trgovinu i poslovanje.

Imenovane kompanije, među kojima su i veliki brendovi, su sada isplatili sve dugove prema zaposlenima i sada se suočavaju sa velikim novčanim kaznama.

-Dok većina kompanija svoje zaposlene korektno plaćaju ova istraga i naše obaveštenje o posledicama, šalje jasnu poruku onima koji ne poštuju zakon i da podcenjivanje rada i truda radnika nosi ozbiljne posledice. Vlada je jasna u svojoj poruci da svako ko ima pravo na minimalnu zaradu treba da je i dobije i da će biti preduzete ozbiljne mere protiv onih koji svoje radnike ne plaćaju korektno- dodao je Holinrejk.

Nezavisni komesar pri Lou Pej komisiji (Low Pay Commission) Patriša Rajs kaže da je od svog osnivanja pre dvadesetpet godina, nacionalni minimalni dohodak igra vitalnu ulogu u zaštiti dohotka radnika sa najmanjim primanjima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

- U trenutku kada troškovi života rastu, više nego ikada je bitno da radnici sa najmanjim primanjima dobiju platu koja im pripada. Posvećeni smo informisanju poslodavaca i već smo napravili edukativni bilten u cilju podizanja svesti o zakonima koji se tiču nacionalnog minimalca.- dodaje Rajs.

Jedna od navedenih kompanija, regruterska firma Steflajn(Staffline) je oštetila skoro 34 hiljade radnika jer nije isplatila dohotke u visini od 5 miliona funti.

Grupacija Rank je na drugom mestu jer je manje platila 5,629 radnika i tako ih oštetila za 960 hiljada funti, dok je kozmetički gigant Este Loder na trećem mestu sa 5,933 radnika koji su oštećeni za 900 hiljada funti.

Slede Gejm Ritejl Limited (Game Retail Limited) koja nije isplatila 58,475 hiljada funti i oštetila 4,979 zaposlenih; River Ajland koji je 1007 zaposlenih oštetio za 57,841 funti.

Lanac robnih kuća luksuzne robe Harods (Harrods) je nalazi na 454. mestu na listi jer je oštetio radnike za 775 funti.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>