• 35
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 8 min.

Vučić otvorio 45. Međunarodni sajam turizma: Srbija prva u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista

J. V.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 8 min.

Sajam turizma traje od 22. do 25. februara i okupiće gotovo 400 izlagača iz više od 27 zemalja

  • 35

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je 45. Međunarodni sajam turizma u Beogradu, koji se održava u Hali 4 Beogradskog sajma. Osim predsednika Srbije sajam je svečano otvorila i grčka ministarka turizma Olga Kefalojani, jer je Grčka zemlja partner ovogodišnjeg sajma.

"Dobrodošli u Beograd i Srbiju, mi se vašem boravku u našoj zemlji iskreno radujemo", rekao je predsednik Srbije.

"Prvi put u istoriji broj stranih gostiju premašio broj domaćih"

"Prvi put u istoriji Srbije je broj stranih gostiju prošle godine premašio broj domaćih turista, kao i da je Srbija u 2023. bila prva destinacija u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista u odnosu na 2019. godinu, od 79 odsto.

Aleksandar Vučić,  Sajam turizma u Beogradu Printskrin: Tanjug.rs

"Ovo nisam rekao ja već najnoviji barometar Svetske turističke organizacije. Devizni priliv od turizma u 2023. godini iznosio je rekordnih 2,55 milijardi evra, što je za milijardu i 112 miliona evra više nego 2019. godine, a čak 3,5 puta više nego 2012. godine", rekao je Vučić.

Naveo je da je Srbija prošle godine imala ukupno 4,2 miliona dolazaka turista, kao i 12,4 miliona noćenja, što je više nego dvostruko više u odnosu na period od pre 10 godina.

"Takođe, Srbija je 2023. povećala broj dolazaka stranih gostiju za 15 odsto u odnosu na nivo pre pandemije, dok je međunarodni trend bio pad od 12 odsto u odnosu na 2019. godinu. Pri tome u 2023. strani gosti su realizovali 5,5 miliona noćenja, tri puta više nego što je bilo u 2012. godine. Ove godine je, iako je tek početak godine evidentiran, rast ukupnih dolazaka za oko tri odsto, pa broj noćenja čak za 19 odsto u odnosu na isti period lane", naveo je Vučić.

"Imamo fascinantnu kulturnu baštinu"

Naglasio je da bi sve to trebalo da znači da smo mnogo toga uradili, ali da nam je potrebno mnogo više da radimo i da nije zadovoljan brzinom kojom se isporučuju rezultati.

Aleksandar Vučić,  Sajam turizma u Beogradu Printskrin: Tanjug.rs

"Na Dunavu smo tek počeli sa onim što smo planirali da uradimo, kroz projekat Zaplovimo Srbijom. Mnogo toga ostalo je pred nama. Mnogo marina, pristaništa, pristana, plaža, biciklističkih i pešačkih staza. Još mnogo puteva i pruga. Još mnogo toga što je neophodno da uradimo na našim aerodromima, ne samo beogradskom već i niškom i čačansko-kraljevačkom", naglasio je Vučić.

Dodao je da je broj putnika na aerodromu Nikola Tesla sada gotovo osam miliona i da je čak dva i po puta je veći nego 2012. godine, kada je iznosio 3,36 miliona.

"Naše ambicije su mnogo veće. Imamo fascinantnu kulturnu baštinu. Pitanje je da li su nam deca u osnovnoj i srednjoj školi čuli su za naše najznačajnije spomenike, manastire, crkve, džamije, bazilike, sinagoge i sve drugo što imamo da ponudimo", rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da je dosta toga urađeno i napravljeno, ali da to nije dovoljno.

Više hotela, muzeja...

Rekao je da moramo da podstičemo privatni sektor i da bi tako i oni i država mogli da zarade mnogo više.

"I već sada vam kažem da nam je potrebno još stotinu novih hotela. Beograd će biti nosilac toga razvoja, u to nema nikakve sumnje zahvaljujući Expo 2027. godine, ali će se razvijati i sve ostale naše turističke destinacije od banja, planinskih centara, do novih vinskih tura i destinacija", rekao je Vučić.

On je naglasio da će se Srbija potruditi da Expo dočeka spremna i da će mnogo toga biti urađeno do 2027. godine.

"Predstavićemo zemlju kao mesto inovacija, savremenih tehnologija i jednog od lidera u veštačkoj inteligenciji svakako makar u nivou zemalja naše veličine i naše ekonomske snage. Taj događaj menja budućnost naše zemlje. Moraćemo da gradimo još mnogo muzeja, da osnažimo našu ponudu i sfere kulture", rekao je predsednik.

Vučić je istakao da se to osnaživanje istorijsko-kulturne ponuda ne odnosi samo na Beograd, već i na Lebane, Caričin grad, Kablar, Zaječar, Kostolac, Niš, puteve rimskih imperatora.

"Morećemo da izgradimo i novi prirodnjački muzej. Naš veliki Nikola Tesla dobiće muzej dostojan tog kolosalnog imena svetske nauke", rekao je Vučić.

Gondole će spajati Zlatibor sa Pribojskom Banjom, Goč sa Vrnjačkom Banjom

Predsednik je naglasio da će gondole uskoro spajati Zlatibor sa Pribojskom banjom, Goč sa Vrnjačkom banjom.

"Sve to trebalo bi da znači da smo mnogo toga uradili, ali je potrebno mnogo više da radimo, nisam zadovoljan brzinom kojom radimo. Morali smo više i snažnije da podstičemo privatni sektor. Potrebno nam je još stotinu novih hotela. Beograd će biti nosilac tog razvoja zahvaljujući Ekspu u to nema sumnje. Moraćemo da gradimo još mnogo muzeja, da osnažimo ponudu iz sfere kulture. Pred posetiocima je 500 ozlagača iz 27 zemalja, rekao bih omiljena destinacija naših turista, Naši turisti više ne idu samo na tri prsta, već i u Atinu, Peloponez, idu i na ekskluzivnije lokacije... Ostavljaju sve više novca. Srbija je prijateljska i bratska zemlja helenskoj republici. Pozivam naše ljude da posećuju zemlju našeg partnera, ali i zemlje ostalih učesnika.

"Proglašavam Sajam turizma otvorenim, uživajte", rekao je Vučić na kraju.

Vučić prvo posetio štand Kancelarije za KiM

On je prvo posetio štand Kancelarije za Kosovo i Metohiju, gde su predstavljeni turistički potencijali 11 opština.

Na štandu su predstavljeni turistički potencijali četiri opštine sa severa Kosova, kao i sedam južno od Ibra i iz Metohije među kojima su Gračanica, Orahovac, Štrpce i druge.

Predsedniku je uručen poklon naroda iz Sirinićke Župe, kao i poklon vino iz manastira sa KiM.

"Hvala na divnim poklonima. Prenesite pozdrave našem narodu na KiM", rekao je Vučić.

Konstatovao je da je Kancelarija za KiM divno uredila štand.

Očekujem 8 miliona posetilaca 2027. 

"Biću nezadovoljan ukoliko 2027. godine, kada bude održan Ekspo, Srbija zabeleži manje od osam miliona turističkih poseta".

"Da bude i jedan ispod osam miliona, biću apsolutno nezadovoljan. Nadam se da će, ako mi budemo ovakvim tempom napredovali i sve što smo planirali i uradili, da možemo da dođemo i do deset miliona", rekao je Vučić tokom obilaska turističkih štandova.

Vučić je posetio i štandove turističke ponude Leskovca, Niša i Pirota i naglasio da još mnogo ulaganja u turističku infrastrukturu i ponudu očekuje jug i jugoistok Srbije.

Predsednik je istakao da u okviru tradicionalnih proizvoda koji pirotski kraj nudi posebno izdvajaju "peglane kobasice" za koje je naglasio da je jedna od najskupljih koja se može kupiti u Srbiji.

Predsednik je posetio i štandove Zapadne Srbije, grada Sjenice, kao i štandove Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Vučić je takođe posetio i štand Grčke, gde je još jednom razgovarao sa ministarkom turizma Olgom Kefalojani, koja ga je pozvala da dođe u Grčku, na odmor.

Tokom neformalnog razgovora sa predsednikom Srbije, Olga Kefalojani rekla je da Grci vole da dolaze u Srbiju, posebno u Beograd i da je ona među njima.

Olga Kefalojani: Zajednička vizija budućnosti turizma

"Prijateljstvo naša dva naroda ukorenjeno je u zajedničkoj istoriji, kulturnim vezama, borbi za slobodu i našim težnjama za sigurnu budućnost", rekla je Olga Kefalojani.

Aleksandar Vučić,  Sajam turizma u Beogradu Printskrin: Tanjug.rs

"Međunarodni sajam turizma je jedan od najznačajnijih turističkih događaja u našem regionu, globalni skup koji obezbeđuje priliku da zemlje i učesnici ne samo da promovišu svoju turističku ponudu, već i da komuniciraju, sarađuju, stvaraju partnerstva i grade jake odnose. A upravo je to suština turizma", rekla je Kefalojani.

Kako je navela, zajedno možemo iskoristiti moć turizma da pokrenemo pozitivne promene u našem regionu i izgradimo svetliju, otporniju budućnost za naše nacije.

"Zahvalni smo za snažnu podršku našim srpskim prijateljima u daljem napredovanju turizma u Grčkoj i radujemo se tome da ih ugostimo u svim prelepim delovima Grčke i ove godine. Verujem da Srbija i Grčka imaju zajedničku viziju budućnosti turizma", rekla je Kefalojani.

Svečanom otvaranju prisustvuju i ministar turizma Huseim Memić, ministar građevinarstva Goran Vesić, ministarka pravde Maja Popović, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministarka za brigu o porodici Darija Kisić, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, direktorka TOS Marija Labović, direktor TOB Miodrag Popović, predsednici opština, kao i predstavnici Republike Srpske...

Sajam traje od 22. do 25. februara i okupiće gotovo 400 izlagača iz više od 27 zemalja.

Sajam "Horeka" pod sloganom "Psolužite se"

Paralelno sa ovim sajmom, u halama 2A i 2C, odvijaće se i 19. Međunarodni sajam ugostiteljske opreme "Horeka" pod sloganom "Poslužite se". Na sajmu će prvi put nastupiti Kambodža, Ekvador, Sveta Lucija i Libija. Zemlje koje se vraćaju i ponovo će učestvovati su Indonezija, Kuba i Sao Tome i Principe.

U paviljonu Nacionalne turističke organizacije Grčke, biće prisutni izlagači iz cele zemlje, od regionalnih predstavnika, turističkih organizacija iz najpopularnijih grčkih destinacija do profesionalnih udruženja.

Srbija će svoje turističke adute predstaviti u hali četiri Beogradskog sajma kroz nastupe Turističke organizacije Srbije, Turističke organizacije Beograda, Turističke organizacije Vojvodine, kao i mnogobrojnih regionalnih i lokalnih turističkih organizacija iz svih delova Srbije.

TOS "Srbija doživi"

Turistička organizacija Srbije predstaviće se pod sloganom "Srbija. Doživi!", a pored aktivnog odmora akcenat će biti na bogatstvu različitosti, kroz promociju novih brošura pod nazivom "Uporište duhovnosti" i "Moj Dunav".

Među izlagačima Turističke organizacije Srbije su Ministarstvo turizma i omladine, Skijališta Srbije, Zavod za zaštitu prirode, Prirodnjački centar Svilajnac i Agencija za bezbednost saobraćaja. Nastup Turističke organizacije Beograda biće u znaku predstojeće izložbe EXPO 2027, kada će direktor Miodrag Popović potpisati protokol o promotivnoj saradnji između EXPO 2027 i ove organizacije i sastati se sa predstavnicima turističkih organizacija iz Izmira, radi proširenja turističke saradnje sa Turskom.

Turistička organizacija Beograda predstaviće različite manifestacije koje nude beogradske opštine.

Učesnicima i turističkim agencijama iz zemlje i inostranstva i ove godine je bio dostupan B2B portal namenjen za registraciju kako izlagača, tako i poslovnih posetilaca.

Putem tog portala, više od 100 profesionalnih kupaca zakazalo je više od 500 poslovnih sastanaka.

Međunarodni sajam ugostiteljske opreme "Horeka" okupiće domaće i inostrane kompanije koje se bave proizvodnjom, distribucijom i prodajom hotelskog i ugostiteljskog nameštaja, opreme za kuhinje, restorane i barove, kao i novim trendovima poslovanja.

Radno vreme sajma od 22. do 24. februara od 10 do 19 časova, a u nedelju 25. februara od 10 do 18 časova.

Cena pojedinačne ulaznice je 500 dinara. Grupna ulaznica (najmanje osam osoba) košta 400 dinara, dok poslovna ulaznica sa paketom pogodnosti iznosti 3.000 dinara. Cena parking mesta iznosi 200 dinara po satu.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić: "Veliko interesovanje u inostranstvu za srpski Lazar 3"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavka

    21. februar 2024 | 18:39

    Večeras je svečano otvoren 45 Medjunarodni Sajam turizma gde će Srbija predstaviti sve ono čime obiluje, sve destinacija i privući i ove godine masu stranih turista

  • Ana

    21. februar 2024 | 18:25

    Na sajmovima se nude popusti za predstojeću sezonu koju građani rado koriste.

  • zveki

    21. februar 2024 | 18:32

    Čestitam organizatorima na uspešnoj organizaciji i nadam se da će sajam biti uspešan!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>