• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Toshiba u problemu, povlače 15,5 miliona adaptera: Velika opasnost od opekotina i požara

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Potrošači bi trebalo da odmah prestanu da koriste adaptere i da ih kontaktiraju za besplatnu zamenu", rekao je Dinabook Americas

  • 0
Toshiba, kompanija, logo Foto: Shutterstock

Dinabook Americas, kompanija ranije poznata kao Toshiba, povukla je 15,5 miliona Toshiba AC adaptera za laptop računare zbog potencijalnih opasnosti od opekotina i požara. Kompanija je saopštila da je primila 679 prijava o pregrevanju ili zapaljenju povučenih AC adaptera, topljenja i gorenja, uključujući 43 izveštaja o lakšim povredama od opekotina.

- Potrošači bi trebalo da odmah prestanu da koriste adaptere i da ih kontaktiraju za besplatnu zamenu - rekao je Dinabook Americas.

Opoziv se odnosi na adaptere za naizmeničnu struju koji se prodaju i uz Toshiba lične laptop računare i koji se prodaju zasebno, sa šiframa datuma u ​​rasponu od aprila 2008. do decembra 2012. Adapteri su proizvedeni u Kini.

Više od 60 modela je deo opoziva. Kompanija je objavila veb stranicu na kojoj su navedeni brojevi modela i serijski brojevi adaptera.

Oko 1,3 miliona pogođenih adaptera takođe je prodato u Kanadi.

Toshiba je nekada bila vodeći igrač na tržištu laptopova, ali sada čini oko 1%, prema kompaniji za istraživanje tržišta Gartner. Danas, Lenovo dominira u kategoriji sa 25%, a slede HP (22%), Dell (17%) i Apple (9%).

- Pošto su adapteri za veoma stare modele, samo mali procenat populacije ih još uvek koristi - rekla je Mikako Kitagava, direktor analitičar Gartnera.

Adapteri naizmenične struje dospeli su na naslovnice pre mnogo godina zbog opasnosti od brzog zagrevanja i zapaljenja.

- Veoma je interesantno da se ovo dešava sada - rekao je Kitavgava.

-Da su ovi uređaji prodati pre pet godina, a ne pre 15 godina, to bi imalo veći uticaj na tržište, dodaje.

(Telegraf Biznis/CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>