• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Objavljeni novi preduslovi za zapošljavanje u Nemačkoj: Znatno bolje mogućnosti za radnike iz zemalja van EU

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sada će biti mnogo lakše za radnike zemalja van EU

  • 0
Operateri kol centari Nemačka Foto: Shutterstock, Pixabay

Druga faza primene Zakona o kvalifikovanoj imigraciji će olakšati zapošljavanje radnika iz zemalja koje nisu u EU, saopštila je nemačka Savezna agencija za rad. Niame, domaće kompanije će ove godine moći da zaposle do 25.000 stranih radnika na određeno vreme.

Nova faza primene zakona stupa na snagu 1. marta, a pre svega odnosi se na potrebe špica sezone. Kako se navodi, poslodavac je dužan da pokrije putne troškove uvezene radne snage, dok stručne kvalifikacije i diplome nisu uslov, navela je agencija navodeći kao primer zapošljavanje u ugostiteljstvu ili na aerodromima.

Preduslovi su takođe i zaposlenje od najmanje 30 sati sedmično, mogućnost regulisanja rada kolektivnim ugovorom i uplata doprinosa za socijalno osiguranje, ali radni odnos je ograničen na najviše osam meseci.

Ipak, od marta će biti lakše zapošljavati i kvalifikovane radnike, navela je agencija.

Uslov je visoka stručna sprema, ili najmanje dve godine stručnog usavršavanja u inostranstvu, plus najmanje dve godine radnog iskustva.

Uredba se odnosi na neregulisane profesije, kao i na radnike sa regulisanih poslova čije se kvalifikacije još proveravaju u Nemačkoj. Ova kategorija uključuje medicinsko osoblje, arhitekte, državne službenike i lekare.

Većina profesija u Nemačkoj nije regulisana, prenosi dpa.

(Telegraf Biznis/DPA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>