• 2

Vreme čitanja: oko 4 min.

Bili smo u Požarevcu da probamo vruću Plazmu: Pogodite kolika se količina keksa proizvede za dan (ANKETA)

Vreme čitanja: oko 4 min.

Na nekih sat vremena od Beograda nalazi se jedino mesto gde možete probati "vruću" Plazmu

  • 2
Bambi plazma keks fabrika Foto-montaža: Nikola Anđić

Kada biste desetogodišnje zalihe Plazme poređali jednu za drugom, mogli biste čak 48,7 puta da obmotate Zemlju, 11 puta da dostignete dužinu Kineskog zida i da na godišnjem nivou napravite 907,7 "Keopsovih" piramida! Plazma stiže u 20 zemalja i na 4 kontinenta, a ekipa Telegrafa boravila je na jedinom mestu na svetu gde možete da probate "vruću Plazmu".

Otkrili su nam i koliko Plazme uspeju da proizvedu u jednom danu... obećavamo, broj će vas ostaviti u šoku.

Na nekih sat vremena od Beograda, otpočela je priča koja traje i danas. Naša Plazma napravljena je 1967. godine i tada je pogon u Požarevcu imao tek 37 zaposlenih, a uspevali su da naprave 67 tona Plazme godišnje.

Skoro 60 godina kasnije, taj broj porastao je na oko 400 radnika u tri smene i mnogo, mnogo tona Plazme više. Ali o tome nešto kasnije.

Put Požarevca navelo nas je otvaranje Centra za istraživanje i razvoj u okviru Bambija, a već prilikom ulaska u kompleks dočekao nas je miris dobro poznatih aroma.

Ipak, pre nego što smo mogli da kročimo u carstvo keksa, morali smo da prođemo detaljnu proceduru jer sve to predstavlja garant kvaliteta koji kompanija dalje "prodaje".

Cipele, beli mantili, zaštitni prsluci, skidanje nakita, rukavice ako imate nalakirane nokte, zaštitne mrežice za kosu, a za muškarce i maske ako imaju bradu.

Bambi, plazma Foto: Red Fox Studio

A onda smo kročili u carstvo keksa i...

Probali smo vruću Plazmu

Nećemo dužiti i držati vas u neizvesnosti, da, pogon u Požarevcu zaista je jedino mesto gde možete probati "vruću Plazmu" direktno sa linije, i nećemo lagati, ukus je koji ,,otapa i najkritičnija nepca".

Nešto poput otapajućeg putera, ili keksa umočenog u mleko, ali dovoljno tvrdog da vam se ne raspadne pre prvog zalogaja.

Bambi Probali smo "vruću Plazmu" Foto: Nikola Anđić

Inače, tokom decenije, u Požarevcu je proizvedeno neverovatnih 22.692.608.182 komada Plazma keksa! Da bismo vam dočarali kolika je to količina, napisaćemo ovaj broj i rečima, u pitanju je tačno: dvadeset dve milijarde, šeststotina devedeset dva miliona, šeststotina osam hiljada, sto osamdeset i dva komada.

Šta mislite, koliko Plazme se proizvodi na dnevnom nivou, u tri smene?

Koliko se količinski proizvede Plazme na dnevnom nivou?

Glasajte

A gde nastaje magija?

Sve ono što mi volimo, i čime se u svetu "kunemo", sada će poticati iz jednog posebnog Centra: Za istraživanje i razvoj.

- Nastao je sa idejom da okupi vrhunske tehnologe i ukrsti njihova znanja u potrazi za inovativnim recepturama koje će zadovoljiti potrebe potrošača. Ovaj Centar prostire se na 1,400 kvadrata funkcionalnog prostora i u njegovu izgradnju uloženo je 2,5 miliona evra, a sa radom je počeo početkom 2023. godine.

Ono po čemu je jedinstven jeste mini proizvodna linija koja omogućava veću fleksibilnost u razvoju novih proizvoda - ističe generalni direktor Bambija, Dragan Stajković i dodaje da inovacije predstavljaju ključan element razvojne strategije kompanije, kao i odgovor na dinamično okruženje u kom posluje.

Inače, vrata Razvojnog centra otvorena su za studente, male firme, startapove...

- Bilo ko je dobrodošao, vrata su svima otvorena, jer samo iz te sinergije možemo da rastemo - kaže Stajković za Telegraf Biznis.

Kako pojašnjava, samo u poslednjem kvartalu prošle godine iz ovog Centra su izašle četiri inovacije: Wellness potpuno preliven čokoladom, Zimska Plazma u dva ukusa, redizajn Plazma Kocke, i  Plazma od Srca u dva ukusa - lešnik i pomorandža.

Bambi Foto: Nikola Anđić

Do kojih sve to krajeva sveta stiže Plazma?

Stajković naglašava da je plan za 2024. godinu prisutnost na tržištima 28 zemalja, pa tako i ekspanzija na još jedan kontinent - Afriku.

- Postoje dve vrste tržišta, jedno je što pripada Hellenicu i to je pre svega tržište Nigerije i Egipta gde one imaju svoje operacije i tu imamo veliku šansu. Neće biti nužno izvoz, ali već razvijamo druge proizvođače koji će proizvoditi brend Plazma po našim standardima. Drugo je ono što Bambi sam po sebi ima izvozni potencijal, krećemo Libiju, Irak, prošle godine smo već uspešno krenuli UAE i postoji još nekoliko tržišta na koje planiramo da izađemo - pojašnjava Stajković za naš portal.

U regionu najviše Plazme se jede u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini

Čekaju ih velika ulaganja

Samo tokom 2024. godine predviđena je investicija od blizu 12 miliona evra, što će biti najveća pojedinačna investicija u istoriji kompanije.

Direktor marketinga i Commex-a, Ognjen Lazić, osvrnuo se i na rezultate iz prethodne godine i istakao da, iako je 2023. bila izazovna, Bambi može da se pohvali sjajnim rezultatima.

- U odnosu na 2022. godinu, prošlu godinu smo završili sa povećanjem neto prihoda od prodaje za 16 miliona evra i rastom od 15 odsto, a ujedno smo imali rekordna ulaganja u CAPEX i marketing podršku. U 2024. godini nastavljamo sa značajnim marketing ulaganjima sa posebnim fokusom na razvoj brendova van tržišta Srbije, kao i na povećanju stope inovacija u čemu će veliku ulogu imati upravo naš Centar za istraživanje i razvoj, ali i zaposleni koji su najveća pokretačka snaga kompanije - otkrio je Lazić.

U R&D centru fokus će biti i na održivom poslovanju, pa se u skladu sa tim radi i na novim, u potpunosti reciklabilnim vrstama ambalaže, kao i na uvođenju sertifikovanih sirovina iz održivih izvora. Takođe, predani smo razvoju receptura sa smanjenom količinom soli, šećera i masti.

Pored investicija u razvoj proizvodnih kapaciteta, tokom 2024. godine planirano je postavljanje solarnih panela u fabrici, kao i unapređenje energetske efikasnosti celokupne opreme i uvođenje hibridnih vozila.

Ne brinite, nećemo vas ostaviti bez odgovora - na dnevnom nivou proizvede se čak 90 tona Plazme.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojana

    25. februar 2024 | 15:17

    Nekad se proizvede i vise od 90 tona u toku tri smene... Narocito ako se blizu novogodišnji praznici tada se proizvodnja keksa duplira zbog neradnih dana... U obicajna proizvodnja na jednoj liniji je 8tona po zaposlenom...((8*3*3*12)8tone*3osobe na liniji*3 smene*12 linije u celoj fabrici).

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>