• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Britanske kompanije nakon testiranja odlučile: "Zadržavamo četvorodnevnu radnu nedelju"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na kraju ispitivanja, zaposleni su izjavili da uživaju u boljem fizičkom i mentalnom zdravlju, većoj ravnoteži između posla i privatnog života i opštem zadovoljstvu životom, kao i manje iscrpljenosti od posla

  • 0
devojka žena biznis posao, radno okruženje Foto: Shutterstock

Godinu dana nakon završetka najveće svetske probe četvorodnevne radne nedelje, velika većina kompanija koje su učestvovale i dalje je dozvoljavala svojim zaposlenima da rade kraću nedelju, a više od polovine je ovaj režim prihvatilo kao trajno rešenje.

Tokom šest meseci između juna i decembra 2022, radnici u 61-oj organizaciji u Ujedinjenom Kraljevstvu radili su 80% svog uobičajenog radnog vremena, za istu platu, u zamenu za obećanje da će ispuniti 100% svog uobičajenog posla.

Najmanje 89 odsto tih firmi je i dalje vodilo politiku, a najmanje 51 odsto je učinilo četvorodnevnu nedelju trajnom krajem 2023. godine, navodi se u izveštaju koji je objavio jedan od organizatora suđenja. Dve kompanije nisu odgovorile na istraživače koji su sastavljali izveštaj.

Studiju je u sredu objavio Autonomi, istraživački centar koji je vodio ispitivanje 2022. sa neprofitnom organizacijom 4 Dai Veek Global i 4 Dai Veek UK Campaign u partnerstvu sa istraživačima sa univerziteta Kembridž i Oksford i Bostonskog koledža. Efekti skraćenog radnog vremena bili su izuzetno korisni za osoblje i njihove kompanije, navodi se u izveštaju.

Na kraju ispitivanja, zaposleni su izjavili da uživaju u boljem fizičkom i mentalnom zdravlju, većoj ravnoteži između posla i privatnog života i opštem zadovoljstvu životom, kao i manje iscrpljenosti od posla - i ova poboljšanja su se zadržala godinu dana kasnije.

"Ključna stvar je da snažni nalazi nakon šest meseci nisu posledica novosti ili kratkoročnih uticaja. Ovi efekti su stvarni i dugotrajni", rekla je Juliet Schor, profesorka sociologije na Bostonskom koledžu, koja je anketirala osoblje u kompanijama koje su učestvovale u suđenju.

Menadžeri i izvršni direktori u 28 organizacija takođe su se složili da odgovore na dodatna pitanja. Svi su rekli da je četvorodnevna nedelja imala pozitivan uticaj na njihovu kompaniju. Fluktuacija osoblja pala je u polovini organizacija, skoro trećina je rekla da je politika značajno poboljšala zapošljavanje, a 82% je prijavilo pozitivne efekte na dobrobit osoblja.

Izveštaj Autonomije takođe naglašava metode koje su organizacije koristile za održavanje četvorodnevne nedelje, uključujući reviziju normi vezanih za sastanke, radnu komunikaciju i određivanje prioriteta.

"U ovoj studiji je bilo jasno da četvorodnevna nedelja nije samo bljesak u tiganju: kompanije širom Velike Britanije su uspešno 'učinile da se drži'", napisali su autori.

Skoro polovina od 61 organizacije koja je učestvovala u suđenju 2022. se bavi marketingom i oglašavanjem, profesionalnim uslugama i neprofitnim sektorom. Ostatak obuhvata niz industrija, uključujući građevinarstvo, proizvodnju, maloprodaju, zdravstvenu zaštitu i umetnost i zabavu.

Poslednjih godina umnožavaju se pozivi da se skrati radna nedelja. Ovi pozivi su postali glasniji nakon što su milioni zaposlenih prešli na rad na daljinu tokom pandemije i prestali da putuju na posao, štedeći vreme i novac.

Bilo je brojnih eksperimenata sa četvorodnevnom nedeljom širom sveta, uključujući ispitivanje 2022. u 33 kompanije, pri čemu je većina radnika smeštena u Sjedinjenim Državama i Irskoj.

(Telegraf Biznis/CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>